Руският комуникационен регулатор посочи, че ще блокира популярното чат приложение Telegram през следващия месец, освен ако компанията не предостави ключовете си за криптиране на съобщенията на властите.

Съобщението от Роскомнадзор идва скоро, след като руският върховен съд също отсъди срещу Telegram.

Така борбата между основателя на приложението Павел Дуров и руските власти продължава на нов етап, хвърляйки сянка върху процедурата за първично предлагане на дигитални активи (ICO) на компанията, което събра финансиране в размер на 850 млн. долара, превръщайки се в най-голямото ICO в света досега.

Руската Федерална служба за сигурност даде на съд Telegram през миналата година с искане компанията да предостави кода за декриптиране на съобщенията в приложението, което има около 10 млн. потребители в Русия.

Съдът в Москва глоби Telegram с 14 хил. долара през миналия октомври за отказ да изпълни нареждането.

Адвокатът на Telegram Рамил Ахметгалиев посочва, че услугата за комуникация няма да се съобрази с решението на върховния съд и ще го обжалва.

Павел Дуров коментира, че усилията на руските власти няма да се увенчаят с успех. „Заплахите за блокиране на Telegram, докато не предостави достъп до базата данни на своите потребители, няма да се увенчаят с успех. Telegram ще се бори за свободата и неприкосновеността”, казва той чрез публикация в Twitter.

Руският регулатор беше дал два месеца срок на Telegram да изпълни искането, преди да блокира достъпа до услугата. Ако компанията не изпълни нареждането до 15 дни, Роскомнадзор посочва, че ще се обърне към съда, за да блокира приложението. Telegram може да обжалва, но ако загуби делото, ще бъде блокиран.

Искането на руските власти за ключовете за криптиране на съобщенията са сходни с исканията към компанията и в няколко други страни, сред които САЩ и Великобритания.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей посочи през януари, че има риск Telegram „да се превърне в дом за престъпници и терористи”, в резултат на отказа на компанията да създаде вратичка за правителствата да преглежда данните.

Сигурността на Telegram го превърна в най-популярното чат приложение в Иран, като експерти твърдят, че платформата е популярна и сред групи, занимаващи се с дейности от търговия с криптовалути до тероризъм.

Дуров напусна Русия през 2014 г., твърдейки, че Кремъл го е изтласкал от ВКонтакте - руския клонинг на Facebook, след като отказал да сподели данни за дисиденти с Федералната служба за сигурност.

Telegram съществува от няколко години с приходите от продажбата на дела на Дуров във ВКонтакте. Дълго време компанията нямаше представителство, докато през миналата година не отвори офис в Дубай.

Понастоящем компанията набира средства чрез ICO процедури, които планира да използва в разработката на блокчейн платежна екосистема, по подобие на китайската WeChat Pay.