Ръководството на "Корадо-България" си постави амбициозната цел да влезе в SOFIX, обявиха от там на днешната си среща с инвеститори и медии. Предвижданията са това да се случи през 2018 или най-късно до 2019 г.

„Работим по няколко проекта, които могат да ускорят този процес“, сподели главният изпълнителен директор на КОРАДО Груп Войтех Чамек.

От компанията, която е една от шестте, търгуващи се на сегмент „Premius” на Българска фондова борса, съобщиха, че на предстоящото общо събрание на акционерите, насрочено за 23 май, ще бъде предложена за гласуване точка за разпределението на дивидент.

Сумата, която ще бъде разпределена, ще е 3.4 млн. лв., което представлява 72% от реализираната печалба от 4.7 млн. лв. за 2017 г. Дивидентът на 1 акция ще е равен на този от миналата година – 0.26 лв. за лот.

От "Корадо-България" дори приветстваха промяната в законодателството, позволяваща разпределението на 6-месечен дивидент на акционерите. „Смятаме да се възползваме от това още тази година“, каза Чамек. В Чехия ние разпределяме дивидент на 3 месеца, но тук законът не го позволява.

От дружеството също така се похвалиха и с факта, че за последните 3 години стойността на акциите им е поскъпнала 4 пъти. В последните 4 г. в компанията, която е базирана в Стражица, са инвестирани 11 млн. лв.

През 2017 г. печалбата на компанията е нараснала с 63%, съгласно одитирания финансов отчет. Произведената продукция расте с 13%, докато приходите са нагоре с 30%. Ръстът на продажбите в ЕС е от 20%, а в Румъния – 30 на сто.

В момента "Корадо-България" работи на 80% натовареност на мощностите и е пред договор с голям клиент от Германия. Договорът трябва да бъде финализиран до 1-2 месеца, като продукцията по тази поръчка ще идва от България.

Днес продукцията на КОРАДО Груп се предлага на 6 континента и 50 държави.

От началото на 2018 г. акциите на "Корадо-България" са поскъпнали с 12.41% до 7.70 лв. за брой.

*Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.