Азиатските индекси последваха ръста на Уолстрийт от вчера, след като S&P 500 скочи, за да приключи оптимистично едно бурно тримесечие. Обемите на търговия днес се очаква да бъдат ниски тъй като повечето големи пазари по света затварят заради началото на Великденските празници.

Пазарите в Япония, Южна Корея и Китай са сред малкото отворени, а инвеститорите все още очакват плановете на САЩ за митата върху китайския внос. Цените на акциите в Токио и Сеул се повишиха, след като щатският индекс S&P 500 вчера записа ръст, който бе оглавен от енергийните компании и производителите на чипове.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации падна под 2.75%, след като стана ясно, че през февруари ръстът в потребителските разходи изостава в сравнение с този при доходите във втори пореден месец.

Щатският долар се стабилизира, а йената консолидира. Цената на щатският лек суров петрол се повиши близо до нивото от 65 долара за барел.

Настъпването на празника ще донесе облекчение на много инвеститори след бурното началото на годината, в която стабилният ръст при акциите, отстъпи място на волатилността през февруари и на разпродажбите при книжата на технологичните компании в последните дни. Повечето западноевропейски пазари затварят днес, а в много европейски държави пазарите ще бъдат затворени и в понеделник.

“Нека да приключим това тримесечие и да си поемем въздух,” казва Рич Герини, главен изпълнителен директор на PNC Investments. “Имаме нужда от известна стабилност на пазара и се надяваме, че предстоят по-спокойни дни.”

На суровинните пазари цената на златото се стабилизира, а медта поскъпна в трети пореден ден. Биткойнът падна до под 7 000 долара.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.3%, докато японският Topix бележи повишение от 0.6%. Южнокорейският Kospi добави 0.6%.

Доларовият индекс на Bloomberg нарасна с по-малко от 0.05% днес. Японската йена записа минимално понижение до 106.48 спрямо долара, докато еврото остана без промяна на ниво от 1.23 долара.

Лихвата по 10-годишните щатски облигации е на ниво от 2.74%., докато лихвата по японските 10-годишни книжа нарасна с по-малко от един базисен пункт до 0.045%.

Цената на щатския лек суров петрол се повиши с 0.9% до 64.94 долара за барел. Златото поевтиня минимално до 1 325.48 долара за тройунция. Медта добави 0.7% към цената си до 6 714.00 долара за тон.