Компанията за електрически автомобили Tesla продължава да изпитва проблеми, които започват да поставят репутацията ѝ под сериозен въпрос.

Компанията на милиардера Илон Мъск обяви най-голямото изтегляне на автомобили в историята си поради съмнения за неизправност в управлението на колите.

Tesla е изпратила писма до собствениците на Molde S, които са произведени преди април 2016 година, като това засяга цели 123 хил. автомобила.

Връщането на вече закупените коли е доброволно, посочват от компанията, а не наредено от регулаторите, като цели подобрение на проблемите автомобили с цел предпазливост, предава Financial Times.

От Tesla посочват, че „няма получени съобщения за инциденти или контузии, свързани с проблема”.

В електронно писмо до собствениците на Model S се казва, че от компанията визират „прекомерна корозия по болтовете на кормилното управление (кормилната рейка), макар и само в много студени климатични условия”.

Това може да доведе до проблеми с волана, карайки водачите да използват повече сила при завъртането му, макар това да се забелязва главно при ниска скорост или при паркиране.

Говорител на компанията посочва, че проблемът произлиза от дизайна на компоненти от кормилната рейка, които са били доставени от друга компания-доставчик.

Изтеглянето на автомобилите идва в същата седмица, в която Tesla трябваше да се защитава в резултат на обявление на National Transportation Safety Board относно разследването на фаталната катастрофа с кола на компанията от модела Model X.

Tesla не казаха, че колата е била под управление на техния автопилот по време на катастрофата, но защитиха своята автономна система за шофиране.

Коли, оборудвани със същата система, са минавали през зоната на магистралата в Сан Франциско, където стана инцидента, 85 хил. пъти без да има нито един проблем преди технологията да бъде пусната на пазара през 2015 година, казаха от Tesla по-рано през тази седмица.

Като цяло купувачите и анализаторите на Model S дават доста висока оценка на автомобила, макар оценките да спадат когато говорим за качеството на колата.

През миналата година Model X получи оценки като не особено надежден автомобил. Анализатори от JD Power заявиха през миналата година, че Model S и Model X имат „проблеми с качеството”, но според тях потребителите си затварят очите, когато купуват скъпите возила, водени от желанието да бъдат видяни като едни от първите собственици на важна нова технология.

Компанията предупреждава, че по-евтината Model 3, която най-вероятно ще бъде използвана от хората като основна кола, може и да не получи такова благосклонно отношение от потребителите.

Tesla се намира в кошмарен период, провокиран от съобщението на щатския автомобилен регулатор, огромното забавяне в производството на Model 3 и наближаващия падеж по кредити за около 1 млрд. долара.

През тази седмица акциите на Tesla поевтиняха с цели 12%.