Една от най-големите боливудски суперзвезди Салман Хан бе осъден на 5 години затвор за бракониерство на рядък вид антилопа през вече далечната 1998 г.

Освен затвор, съдът в град Джодпур наложи и глоба на Хан в размер на 10 хил. рупии (154 долара), предава BBC.

През 1998 г. Салман Хан е убил две антилопи гарна, които са защитен вид, в западния щат Раджастан, където снимал филм по това време.

Четирима други актьори, които се снимали в същия филм, също получиха обвинения, но впоследствие бяха оправдани.

52-годишният Хан може да обжалва решението на по-висока инстанция.

Според кореспондента на BBC, така или иначе, Салман Хан ще трябва да прекара поне няколко дни в затвора.

Разглежданото дело е четвъртото, заведено срещу индийската суперзвезда във връзка с бракониерство на животни по време на снимките на филма Hum Saath Saath Hain, провеждани през 1998 г. Три от делата са приключили с оправдателна присъда.

През 2006 г. актьорът бе осъден по две дела за бракониерство на 5 години затвор. На по-висока инстанция обаче присъдата бива замразена, като в крайна сметка съдът го оправдава през 2016 г.

Местната власт обаче обжалва решението пред Върховния съд.

Първоначалното дело за бракониерство срещу Хан е заведено от местната общност Бишъни, която се прекланя и почита антилопата гарна.

Салман Хан не за първи път има сблъсък със закона.

В края на 2015 г. актьорът бе оправдан за случай от 2002 г., когато бездомен мъж загива, а четирима други са ранени, след като колата на звездата минава през тях, докато спят на улицата в Мумбай.

На по-ниска съдебна инстанция Хан бива осъден за случая. По време на делото той посочва, че зад волана на автомобила е бил неговият шофьор, но съдят преценява, че това е бил самият актьор и то под въздействието на алкохол.

Седем месеца по-късно Хан бива оправдан на по-висока инстанция. Причина за оправдателната присъда са недостатъчните доказателства, включително показанията на свидетел-полицай, който през 2015 г. вече не бил между живите.

През януари 2017 г. Хан бива оправдан и по друго дело, твърдящо, че актьорът е използвал нелегални оръжия за лов на антилопи.

Салман Хан е една от най-големите суперзвезди на индийската филмова индустрия, позната като Боливуд.

Той има участие в над 100 филма и огромна фенска маса из цялата страна.

Негови фенове са както англоговорящата средна класа, така и най-бедните представители на обществото, които редовно отделят немалката за тях сума от 5 долара, за да могат да гледат на кино филмите му.

Познат от множество романтични и екшън филми, Хан има във визитката си редица престижни филмови награди в Индия.

Най-старият от тримата синове на известния сценарист Салим Хан, актьорът има солидно присъствие и в социалните мрежи. Салман Хан разполага с над 36 млн. фена във Facebook и около 32 млн. последователи в Twitter.

Реакциите в индийското общество в резултат на осъдителната присъда са разнопосочни.

Едни смятат, че не е сериозно Хан да влиза в затвора за нещо, извършил преди 20 години, докато други приветстват решението.

Няколко звезди от Боливуд заемат страната на актьора, но като цяло голяма част от индустрията запазва мълчание.