Част от по-ликвидните дружества вече обявиха свикването на общите си събрания на акционерите, на които се очаква да бъдат гласувани предложенията за разпределението на дивиденти.

Това е една от най-важните точки в дневния ред на всяка компания, засягаща инвеститорите на БФБ-София. Ето какво предлагат от десет публични дружества:

Елхим Искра

Общото събрание на акционерите на компанията е планирано за 21 юни. Предложението е за разпределението на 0.012 лв. брутен дивидент, или общо 301 301 лв.

ЕМКА

За дивидент се очаква да се разпределят 1.58 млн. лв., или 0.07368 лв. на акция. Общото събрание на акционерите ще се проведе на 22 май, при положение че има нужния кворум.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ

Акционерите на фонда, чийто акции са част от най-стария индекс на БФБ-София - SOFIX, се събират на 20 юни. Предложението тук е за разпределението на 687 260 лв., или брутен дивидент от 0.0341 лв. на акция.

Хидравлични елементи и системи

Малко над 4 млн. лв. дивидент се очаква да разпредели компанията. Ако предложението бъде гласувано, брутната сума на акция ще възлезе на 0.22 лв. за лот. Началната дата за изплащане се очаква да е 20 юли 2018 г.

Индустриален Капитал Холдинг

За дивидент се очаква да се разпределят малко под 1 млн. лв. (982 хил. лв.), което представлява 0.06 лв. на лот. Общото събрание на акционерите е насрочено за 30 май.

КРЗ Одесос

Акционерите на компанията се очаква да гласуват разпределението на 2.346 млн. лв. за дивидент. Това би означавало по 4 лв. на акция. Решението ще бъде взето на след по-малко от месец (21 май).

Неохим

Подобно на година по-рано, акционерите на компанията ще гласуват разпредението на 3.36 млн. лв. за дивидент, или по 1.30 лв. на акция.

Корадо България

Акционерите на компанията се събират на 23 май, за да гласуват за дивидент от 3.424 млн. лв. При положението, че гласуването е положително, то на всяка акция ще се заделят по 0.26 лв. дивидент.

Стара планина Холд

Холдингът, който също е част от SOFIX, ще задели 4.75 млн. лв. от печалбата си за дивидент. Акционерите ще вземат това решение на 23 май.

М+С Хидравлик

Общо 11.5 млн. лв. за дивидент планират от дружеството. Общото събрание ще се проведе на 17 май, а ако решението бъде взето, то това ще означава по 0.295 лв. на лот. Началната дата за изплащането е планирана за 3 юли.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.