Докато хапвали в офис в Пекин през 2010 г., основателите на Xiaomi Corp решили да създадат марка смартфони, които ще се продават на “честни” цени.

Осем години по-късно се оказва, че Лей Джун и още седем съоснователи на Xiaomi са начело на компания, която иска да оспори доминацията в една глобална индустрия на гиганти като Apple Inc. и Samsung Electronics Co. Компанията също така подготвя първично публично предлагане на акции (IPO), което се очаква да бъде най-голямото от 2014 г. и което може да създаде петима нови милиардери.

Миналата седмица Xiaomi подаде заявление за листване на борсата в Хонконг, което ще даде на компанията пазарна стойност между 50 и 100 млрд. долара, смятат шестима анализатори, интервюирани от Bloomberg. Лей, който е председател и главен изпълнителен директор на компанията, е най-големия акционер с 31.4-процентен дял, докато останалите съоснователи контролират 27% от компанията, според проспекта за IPO.

Лей и Лин Бин, президент на Xiaomi, вече разполагат с десетцифрени състояние, но пазарна оценка от 50 млрд. долара би създала още трима милиардери. При пазарна оценка от 100 млрд. долара петима от съоснователите на Лей у Джун ще станат милиардери, пример за това колко бързо втората най-голяма икономика в света създава супербогаташи. Сред 500-те най-богати хора в света има 40 китаци – вторият най-голям брой милиардери сред тези от САЩ. Общото състояние на най-богатите китайци възлиза на 464 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Моделите смартфони, които най-често се фалшифицират Убедени ли сте, че вашият е истински?

Стойността на общия дял на съоснователите на Xiaomi може да достигне 50 млрд. долара след IPO-то.

С колко ще забогатеят те зависи от това колко нови акции ще бъдат емитирани, като оценките за фрий-флота варират между 15 и 25%.

Продължаващият апетит на пазара към технологични компании обаче е под съмнение. Миналата седмица при дебюта си на борсата акциите на Ping An Healthcare and Technology Co. поевтиняха до под цената от IPO-то на компанията.

Хората, близки до IPO-то на Xiaomi, вече са започнали да занижават очаквнаията си, твърдейки, че пазарната оценка вероятно ще започне между 60 и 70 млрд. долара.