Мъжете в актьорската професия би трябвало да занижат хонорарите си в знак на солидарност с колегите си от другия пол. Такъв призив отправи актрисата Салма Хайек в рамките на филмовия фестивал в Кан.

"Времето изтече. Поживяхте си добре, но сега трябва да бъдете малко по-щедри към дамите в професията", заяви Хайек, цитирана от BBC.

Според нея някои знаменитости, чиито имена тя отказа да спомене, получават твърде големи суми за своите участия. Което означава, че бюджетите на филмовите продукции не стигат за адекватното заплащане на останалите актьори, особено на дамите в Холивуд.

Хайек е категорична, че вината за огромната разлика в заплащето не е само на продуцентите, но и на самите актьори.

"Ако те не направят тази саможертва, борбата за равенството между половете ще бъде много по-тежка", заяви още мексиканската филмова звезда. Тя даде пример с продукция, чийто бюджет е 10 милиона долара.

"Ако един от актьорите взима хонорар от 9.7 милиона долара, то за останалите няма да остане нищо и филмът в крайна сметка няма да е качествен", обясни тя.

Хайек и още 81 дами от гостите на фестивала в Кан участваха в симловичен протест на червения килим. Той беше насочен срещу дискриминацията на жените в киноиндустрията.

Звездата от "Десперадо" и "Фрида" посъветва своите колежки да бъдат едновременно търпеливи, но и настоятелни в своята кауза срещу неравенството.

"Трябваше да демонстрираме гнева си по-рано. Трябваше да се обединим по-рано, защото само така можем да променим нещата", заяви Хайек.

Тя беше една от първите холивудски знаменитости, които обвиниха филмовия продуцент Харви Уайнстийн в сексуално насилие и тормоз и се превърна в едно от лицата на каманията #metoo.

По време на тазгодишния фестивал в Кан тя сподели, че е била шокирана от поведението на някои от останалите представители на гилдията, които вместо да заклеймят порочните практики, са се опитали всячески да ги прикрият.