Марк Уолбърг оглави класацията на списание Forbes на най-добре платените актьори в Холивуд за 2017 г. със състояние от 68 млн. долара.

Роденият в Бостън бивш рапър, преквалифицирал се в актьор, излиза начело в подреждането, благодарение на нарасналите му хонорари за филми, като „Трансформърс: Последният рицар“ и предстоящият „Баща в излишък“ 2.

Първият постигна рейтинг от едва 15% в Rotten Tomatoes и е най-недоходоносната част от поредицата до момента, но Уолбърг няма за какво да се притеснява, тъй като заплащането му е фиксирано, дори когато филмът не върви добре.

Марк изпреварва миналогодишния победител Дуейн „Скалата“ Джонсън, който е заработил 65 млн. долара в последните 12 месеца, благодарение на ролите си в „Спасители на плажа“ и предстоящия „Джуманджи“.

Публикация, споделена от therock (@therock) на

Третото място е за звездата от „Бързи и яростни“ Вин Дизел с 54.4 млн. долара. Неговите приходи са се увеличили с 55%, благодарение на ролята му в хитовата поредица, както и в „Трите хикса: Завръщането на Ксандър Кейдж“ и поредицата на Marvel „Пазители на галактиката“ 2.

В топ пет попадат още Адам Сандлър с 50.5 млн. долара и Джаки Чан с 49 млн. долара. Сандлър се завръща в класацията, благодарение на доходоносния си договор с Netflix, който му позволи да продуцира собствени филми за платформата. Чан продължава да си докарва солидни приходи в Китай.

Десетката се допълва от Робърт Дауни-младши с 48 млн. долара, Том Круз с 43 млн. долара, Шах Рук Хан с 38 млн. долара, Салман Хан с 37 млн. долара и Акшай Кумар с 35.5 млн. долара.

Публикация, споделена от Tom Cruise (@tomcruiseofficial_) на

20-те най-високоплатени актьори в света са заработили общо 720 млн. долара между 1 юни 2016 и 1 юни 2017 г., преди облагането с данъци. Половината от актьорите в тазгодишната класация не са родени в САЩ, включително трите звезди от Боливуд Шах Рук Хан, Салман Хан и Акшай Кумар.

Роденият в Австралия Крис Хемсуърт, който е на 11-о място с 31.5 млн. долара, се завръща в класацията като актьора с най-голямо процентно увеличение на приходите си.

След като остана извън подреждането миналата година, сега Хемсуърт е заработил с 250% повече спрямо 2016 г., благодарение на увеличения си хонорар във филмите на Marvel. Той се изявява в миологичната поредица „Тор“.

Публикация, споделена от Chris Hemsworth (@chrishemsworth) на

Сред новите актьори в класацията тази година са Райън Рейнолдс, Райън Гослинг, Джеръми Ренър и Марк Ръфало. Подобно на Хемсуърт, Ренър и Ръфало също увеличават приходите си, благодарение на участието си в поредицата „Отмъстителите“.

Най-високоплатените актьори в Холивуд продължават да превъзхождат по приходи колежките си. Актьорите в топ десет са заработили общо 488.5 млн. долара - близо три пъти повече от комбинираната печалба от 172.5 млн. долара на актрисите в топ десет.

Само три актриси са спечелили над 20 млн. долара в последните 12 месеца спрямо 16 актьори, преминали същия праг.

Причината е в неравното разпределение на ролите. Сред новопоявилите се филми през последната година доминарат тези за супергерои и блокбастърите, в които има по-малко доходоносни женски роли.

Според изследване от 2016 г., жените са имали само 28.7% от ролите с реплики във филми и само една четвърт от ролите на герои над 40-годишна възраст. Липсата на възможности след достигането на тази възраст не е проблем за водещите актьори в Холивуд.