Най-големият трофей в световния клубен футбол ще бъде спечелен утре, когато на финала в тазгодишното издание на Шампионската лига в Киев ще се срещнат Реал Мадрид и Ливърпул.

Най-големият финансов стимул, който футболът предлага обаче, ще бъде спечелен няколко часа преди това на Уембли. Стойността на мача, който ще се изиграе там, може да надхвърли 370 млн. долара.

Астън Вила и Фулъм ще се борят за място в английската Висша лига през следващия сезон и всички финансови облаги, които носи то.

Приходите на Фулъм (лондонски отбор) или на Астън Вила (Бирмингам) ще нараснат с най-малко 160 млн.паунда (214 млн. долара) за първата година в най-горния ешелон на английския футбол и ще надхвърлят 280 млн. паунда, ако класиралият се отбор успее да избегне изпадане още в първия сезон.

"Във футболно отношение финалът в Киев е най-големият клубен мач, но финансовите ползи от него са много малки в сравнение със сумата, която ще се разиграе в Лондон. Разликата между победа и загуба за Ливърпул е 4 млн. долара в плащания от УЕФА, а клубът вече си гарантира участие в турнира и през следващия сезон", казва Дан Джоунс от Deloitte.

В последните 10 сезона 20 от 30-те клуба, които са влизали във Висшата лига, са се спасявали от изпадане още през първия си сезон. Сезон 2017/18 беше първият от седем години насам, в който всичките три клуба, които влязоха в елита през миналата година, запазиха мястото си.

Кой е милиардерът, който иска да купи Уембли?Първият път, в който Шахид Кан вижда сняг, е когато самолетът му каца посред снежна буря в Чикаго през 1967 г. Тогава той е на 16 г. и пристига от родния си град Лахор с около 500 долара в джоба, за да учи за инженер в Университета на Илинойс

Марката на всеки клуб, който влиза във Висшата лига, става много по-разпознаваема в световен мащаб.

"Разликата е около 30%. Мачовете от Висшата лига се излъчват в около 600 млн. домове по света, а зрителите наброяват 4.5 милиарда души, докато мачовете в Шампионската лига се гледат най-много от няколкостотин милиона зрители", споделя пред CNBC Деклан Ахерн, спортен директор в консултантската компания Brand Finance.

Двата отбора, които утре ще се срещнат на Уембли, в момента имат чуждестранни собственици милиардери. Шахид Кан притежава Фулъм, както и отбора от НФЛ Джаксънвил Джагуарс. По-рано през месеца той също така отправи оферта за закупуването на стадион Уембли от Английската футболна асоциация.

Китайският бизнесмен Тони Ксиа, собственик на Recon Group, пък е притежател на Астън Вила. Завръщането на Вила във Висшата лига би било много навременно, тъй като отборът влиза в последната година на така наречените "парашутни плащания." Това са финансови стимули в три поредни годината от страна на лигата към изпадналите отбори с цел намаляването на финансовия шок от това. Астън Вила загуби мястото си в елита през 2016 г.

Фулъм също бе в доста дълъг период част от Висшата лига и със сигурност иска не само да се възползва от финансовите постъпления, които ще донесе класирането, но и да се върне сред най-добрите от следващия сезон.