Истината за нискогликемичните храни

Много хора, които са на диета, посягат към храните с нисък гликемичен индекс, за да контролират глада, да избегнат преяждането и да отслабнат.
Някои проучвания показват, че диетата, базирана на гликемичния индекс, може да ви помогне да отслабнете.
Но не всички доказателства са последователни и някои популярни вярвания може да ви заблудят.
Кои са храните с нисък гликемичен индекс?
За такива се смятат храни, чиято консумация води до бавно и стабилно повишение на кръвната захар.
Според диетата, ако изберете храни със стойност на гликемичния индекс от 55 или по-ниска, ще избегнете преяждането и ще поддържате постоянни енергийни нива.
А ето и някои храни с нисък гликемичен индекс (55 или по-малко)
Леща
Грейпфрут
Кашу
Сладък картоф
Хумус
Ябълки
Ечемик
Пълномаслено или обезмаслено мляко
Соя
Нискогликемични храни също са и висококалорични храни или храни с високо съдържание на мазнини, като торта, царевичен чипс или шоколадово десертче.
Обработените храни често носят знак дали са с висока или ниска гликемична стойност.
Нискогликемичните храни се смятат за по-добри, защото тези с висок индекс водят до повишаване та стойността на кръвната захар, последвано от рязък спад, което може да понижи енергията и да доведе до желание за повторно хранене.
Този навик ще ви помогне да отслабнетеЗнаете ли какъв е гликемичният индекс на любимите ви храни?
А могат ли нискогликемични храни да помогнат да отслабнете?
Проблемът е, че тези храни всъщност не са по-добри за вашата диета. Сладоледът е ниско гликемична храна, но не е непременно добър избор, ако се опитвате да отслабнете. Освен това много производители злоупотребяват с това и слагат лъжлива информация.
Стига се и до това да се слагат повече мазнини, за да се намали индексът на определени храни и да се накарат хората да ги купуват. Затова диетолозите съветват да търсите истинска храна и да не се вманиачавате в цифри.
Избирайте храната според нейната хранителна стойност, а не според това дали има по-висок или по-нисък индекс.
В крайна сметка, най-добрата храна за вашата здравословна диета е тази, която осигурява необходимите и висококачествени хранителни вещества с по-малко преработени мазнини и празни калории.