Къде отиват мазнините, когато отслабваме
С възхода на уелнес движението, все повече хора търсят начини да изгарят калории и да изграждат мускули. И неслучайно все по-често можем да намерим реклами на експерти по тренировки и хранене, които ни обещават бързи и забележителни резултати.
А питали ли сте ги какво става с мазнините. Къде изчезват?
Ето защо учените от Университета на Нов Южен Уелс поставиха прост въпрос на здравните специалисти: Когато някой отслабва, къде отиват мазнините?
От 150 лекари, диетолози и лични треньори, които са анкетирани, само трима отговарят правилно на въпроса.
"Най-често срещаното погрешно схващане е, че мазнините се превръщат в енергия", коментират учените. "Проблемът с тази теория е, че тя нарушава закона за запазване на веществата, на който се подчиняват всички химични реакции ". Законът за запазване на масата е физичен закон, съгласно който масата на една физична система се запазва при всички природни и изкуствени процеси.
Други респонденти смятат, че мазнините се превръщат в мускули, за което учените обясняват, че „е невъзможно". Трета теория твърди, че мазнините напускат тялото през дебелото черво, което също е неправилно.
10 от най-нездравословните храни за сърцетоЛюбимата ви храна вероятно е в списъка.
И така, какъв е отговорът?
"Мазнините се превръщат във въглероден диоксид и вода", казват учените. Издишвайки, въглеродния диоксид и водата се смесва в кръвообращението, докато излязат от тялото под формата на урина или пот.". Така, ако загубите 10 кг мазнини, 8,4 кг излизат през белите дробове, а останалите 1,6 кг се превръщат във вода. С други думи, почти цялото тегло, което губим, се издишва".
И още нещо, което може да изненада хората - "почти всичко, което ядем, излиза от белите дробове. Защото всеки въглехидрат, който усвояваме и почти всички мазнини, се превръщат във въглероден диоксид и вода."
Същото важи и за алкохола и протеините, освен малко количество от тях, което се превръща в урея и други твърди вещества и се отделя като урина.
Учените посочват, че единствената храна, която отива в дебелото черво, са "диетичните влакнини", каквито има в сладката царевица например. Останалото се абсорбира в кръвообращението и органите.