Какво се случва, когато една от най-големите икономики в света легализира марихуаната за развлекателни цели? Разкрива се нов пазар на стойност милиарди долари, разбира се.

Легализирането на марихуаната за развлечение в Канада ще създаде нов пазар, който ще генерира продажби в размер до 4.3 млрд. долара през първата година след промяната, сочи проучване на консултантската компания Deloitte, цитирано от CNN.

Законният канабис скоро може да е реалност в Канада. Сенатът в страната всеки момент ще гласува проект за изменение и допълнение на законодателството, който ще легализира употребата на марихуана за развлекателни цели от лица над 18-годишна възраст.

Законовите промени предвиждат пълнолетните граждани да имат право да поръчват до 30 грама трева от дистрибутори, които разполагат с лиценз, издаден от федералното правителство.

Бъдещата промяна обаче среща и критики. Някои здравни експерти имат опасения относно евентуални нежелани последствия от легализирането на марихуаната. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обаче подкрепя легализацията, посочвайки, че по този начин младите хора реално ще имат по-труден достъп до растението.

Какви са заплатите в марихуана индустриятаЗасега повечето работни позиции са нископлатени, но някои експерти получават доста сериозни възнаграждения

„Фокусирани сме върху контрола и легализирането на марихуаната, тъй като настоящата система не работи”, каза Трюдо по-рано през тази година.

„Решенията и посоката, която избрахме, за да вървим напред по този въпрос, са базирани на месеци, ако не и години, консултации с експерти...така че да се уверим, че елиминираме криминалните елементи от продажбата на марихуана”, добавя той.

Ако парламентът в страната гласува „за” легализация, то Канада ще се превърне в първата държава член на Г7, в която да се пуши трева за развлечение е законно.

Г7 обединява седемте икономически най-силни държави в света, които оформят около 65% от световния брутен вътрешен продукт.

По стечения на обстоятелствата, докато четете този текст, Канада е домакин на среща на лидерите на Г7.

Прогнозите за потенциала на марихуана индустрията варират.

Според изчисления на Canadian Imperial Bank of Commerce, пазарът на легален канабис може да достигне 5 млрд. долара до 2020 г., докато New Frontier Data прогнозира, че секторът ще генерира 7 млрд. долара до 2025 г.

Проучване на Deloitte сочи, че разходите за марихуана могат да скочат с 58% отчасти поради това, че потребителите биха плащали малко повече в името на легалния достъп до канабис.

Джойнтът вече е легален в Калифорния. Пред вратите на лицензираните магазини за марихуана в Калифорния се извиха опашки

Гражданите, които потребяват марихуана редовно, ще увеличат разходите си за стока с до 22%, ако законовите промени бъдат приети от властите, посочват от консултантската компания.

От данъчна гледна точка, канадският финансов министър Бил Морно обяви бъдещите планове като част от оповестяването на бюджета на страната за тази година.

Те предвиждат облагане на всеки грам трева с данък в размер на 1 долар, или 10% налог върху цялата поръчка, като се прилага тази данъчна база, която е по-висока.

Някои експерти очакват продажбите на алкохолни напитки да намалеят, тъй като редица потребители ще обърнат гръб на пиенето за сметка на легалната марихуана.

Германски полицаи призовават за легализация на марихуанатаЗа декриминализация на канабиса се обяви полицейската организация Асоциация на германските криминални полицаи

„Като се има предвид, че най-вероятно продажбите на марихуана ще подкопаят тези на бира, спиртни напитки, вино, дори и цигари, правителството трябва да установи крайното въздействие от легализацията върху приходите от така наречените данъци върху пороците”, посочват от Deloitte в доклада си.

10 щата в САЩ вече легализираха марихуаната за развлекателни цели, докато други 30 узакониха медицинския канабис.

Тази нова индустрия в САЩ генерира продажби за 9 млрд. долара през 2017 г., по данни на BDS Analytics. Това се равнява на годишните приходи от бизнеса с топла кухня в страната и приходите от продажба на памперси.