Точно преди 70 години - на 21 юни 1948 г., в САЩ е издадена първата дългосвиреща грамофонна плоча, съобщава Reuters. На нея е записан концерт на Менделсон в ми минор, изпълнен от цигуларя Нейтън Милстейн със симфоничния оркестър на Нюйоркската филхармония.

Революционната технология на виниловата плоча с диаметър от 12 инча и скорост на въртене от 33 1/3 оборота в минута променя изцяло музикалното преживяване за слушателите. Дотогава записите са с максимално времетраене от по 3 минути от всяка страна, докато виниловите плочи могат да съберат произведения от по 20 минути. Това означава, че могат да се слушат цели класически произведения.

"Появата на дългосвирещата плоча е огромна стъпка за звукозаписните компании и за музикалната индустрия като цяло. На една плоча могат да бъдат записани по няколко песни", разказва кураторът на Британската национална библиотека Анди Линехан.

Първата дългосвиреща плоча с концерта на Менделсон е издадена от Columbia Records, а днес - 70 години по-късно, британският разпространител HMV и американският лейбъл Sony Classical преиздават лимитирана серия от 500 копия, които ще предложат на най-запалените фенове, а едно от тях ще бъде дарено на архива на Британската библиотека.

Тя вече разполага с над 250 000 дългосвирещи плочи, повечето от които са издавани на територията на Острова. В архива на библиотеката има и по-стари атефакти, като восъчните цилиндри за звукозапис, изобретени от Томас Едисън през 1877 г.

Седем десетилетия след появата си виниловите плочи се радват на истински ренесанс. Във Великобритания те все още заемат 7% дял от пазара на музикални записи, а феновете им са от всички възрастови групи.

По данни на Британската звукозаписна асоциация през 2017 г. са продадени общо 4.1 милиона грамофонни плочи, докато през 2007 г. те са били едва 205 хиляди.

"Винилът е популярен, защото притежава и историческа стойност. Хората се привързват към ритуала на слушане, освен това звукът на плочата е много по-топъл и богат - нещо, което истинските познавачи ценят много", казва Дженаро Касталдо, който ръководи отделът по комуникации на Британската звукозаписна асоциация.

Рокът си остава най-продаваният жанр във виниловия сегмент. За миналата година лидер в продажбите на плочи е Ед Шийрън със своя албум Divide. В Топ 10 обаче влизат и някои по-стари заглавия като "Back To Black4 на Ейми Уайнхаус и “Rumours” на британско-американската група Fleetwood Mac.

PR-ът на HMV Саймън Уинтър споделя пред Reuters, че в момента музикалните магазини държат на склад рекордно за последните 10 години количество винилови плочи.