Представители на над 20 от най-динамичните български компании участваха в първия по рода си семинар, огранизиран по програма ELITE на London Stock Exchange Group (LSEG).

По време на събитието фирмите получиха ценна информация за това как могат да се възползват от възможностите на капиталовите пазари, както и по какъв начин дигиталните инструменти могат да стимулират бъдещия им растеж.

Сред компаниите, представляващи различни сектори на икономиката ни, бяха такива, като: Avtomotor Corporation/Citroen, Bulpros, El Stomana, Euromaster Import Export, Kuminiano Fruit, MB Metalwork, Powerent, Scale Foocus, Sirma Group, STEMO и други.

Семинарът се проведе в рамките на партньорството на Българска фоднова борса и UniCredit Bulbank. Негов фокус бяха изграждането на експертни познания и административни умения за набиране на капитал.

"Стремим се да създадем жизнена и гъвкава екосистема от динамични и проспериращи български компании, които искат да проучат всички съществуващи възможности за набиране на капитал, за да инвестират в своя растеж. За постигането на тази амбициозна цел имаме правилния партньор в лицето на програмата ELITE на LSEG. Ние сме убедени, че този семинар е само първата стъпка от стратегическото ни партньорство, което ще развиваме в бъдеще", каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

"Имахме удоволствието да срещнем над 20 български амбициозни компании, участващи в семинара. ELITE обединява растящите фирми и им дава възможност да се вдъхновяват, да обменят идеи, да споделят най-добрите практики и да откриват взаимни бизнес възможности.

С осем български компании, които вече са включени в програмата, ELITE е уникално позиционирана да работи в партньорство с Българска фондова борса и UniCredit Bulbank за създаване на жизнена предприемаческа екосистема, в която най-бързо развиващите се компании могат да процъфтяват", коментира Лука Пейрано, главен изпълнителен директор на ELITE.

"Виждаме нарастващ интерес сред нашите клиенти, търсейки нови възможности, предоставени от UniCredit и ELITE от Лондонската фондова борса. Българските компании са сред най-динамичните участници в съвместната ни програма.

Уникалното знание, което участниците в този семинар получиха, както и решителният им подход и благоприятната икономическа среда, са най-добрата предпоставка за бъдещ успех", каза Антоанета Куртяну, директор „Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране“ в UniCredit Bulbank.

Сред основните теми на семинара бяха: подготовка за набиране на капитал; предварителни договорености; основни принципи и фирмена структура; водещи практики за добро корпоративно управление и интерактивна дигитална сесия "ELITE Growth Compass" за оценка готовността на компаниите в тази област. Лектори на семинара бяха експерти от LSEG, UniCredit, Българска фондова борса и публични компании.

ELITE е предназначена да подпомогне амбициозните компании да се разрастват, да се преструктурират за растеж и да бъдат по-конкурентоспособни на световния пазар.

Програмата съчетава обучение, подкрепа за бизнеса, менторство и достъп до експертни знания и финансиране. От създаването си през 2012 г. до днес ELITE се разразраства в екосистема, която обхваща близо 900 компании от 35 индустрии по целия свят.