Усещате ли силен глад след тренировка? Редовните упражнения могат да стимулират метаболизма и да увеличат глада. Фактът, че сте спортували обаче, не трябва да служи като оправдание да ядете бургери, картофи и пица. Често надценяваме броя на изгорените калории и в крайна сметка се храним повече, отколкото е необходимо. Или просто ядем погрешните неща.

Как можете да избегнете преяждането след тренировка? Вижте тези 5 експертни съвети:

1. Помислете два пъти за калориите, които изгорихте

Мислите ли, че с 5 км спокойно бягане сте изгорили калориите на голяма купа сладолед? Изследванията показват, че обикновено подценяваме калориите, консумирани чрез храната, и надценяваме броя на изгорените от упражненията калории. Бъдете реалисти, когато става дума за избора на меню след тренировка. Разбира се, няма нищо лошо да хапвате сладолед от време на време. Но пълноценната храна - комбинация от сложни въглехидрати, висококачествен протеин и добри мазнини - е по-добрият избор след тежка тренировка.

2. Гладни ли сте наистина?

След всяка тренировка си задайте въпроса: "Наистина ли съм гладен?" Ако не можете да отговорите на този въпрос с твърдо "Да", може би сте забравили да пиете достатъчно вода по време на упражненията. Често бъркаме усещанията за глад и жажда. Така че преди да похапнете, изпийте голяма чаша вода и вижте как се чувствате след това.

Ако коремът ви след това къркори, значи е време да хапнете нещо. След кратка тренировка всичко, от което се нуждаете, е 150-200 калорийна закуска като кисело мляко или шепа ядки. Ако тренирате по-дълго или сте вдигали тежести, ще ви трябва нещо по-калорично, което да ви засити.

Преяждането с тези храни може да ви убиеРискът е минимален, но все пак внимавайте

3. Хранете се редовно

Ако сте истински гладни след тренировка, може би не сте се хранили достатъчно през останалата част от деня. Редовното хранене помага да поддържате постоянно нивото на кръвната захар и така има много по-малка опасност от преяждане. Колко често трябва да ядете зависи изцяло от личните ви цели. Един от начините да сте сигурни, че ще бъдете сити, е да добавите протеин към всяко хранене (постно месо, риба, млечни продукти, ядки, бобови растения и др.).

4. Разделете тренировките на по-малки

Ако винаги усещате силен глад след тренировка, просто се уверете, че я правите преди основно ядене. Няма значение дали предпочитате да тренирате преди закуска, обяд или вечеря, правилното планиране ще ви даде възможност да презаредите със здравословно хранене. По този начин няма да имате нужда от допълнителни закуски.

5. Не тренирайте, само за да изгорите калориите, които ще изядете по-късно

Често се мъчим с тренировки, които не ни харесват и прекарваме цялото време в мисъл за това какво ще ядем след това. Опитайте се да промените начина си на мислене. Намерете дейност, която обичате да правите - колоездене, тренировки за сила или йога. Упражнението трябва да бъде награда на тялото ви, а не храната.

Най-важното е да слушате тялото си. Ако сте гладни, не пренебрегвайте къркорещия си стомах. Научете се да разбирате сигналите на тялото си и запълвайте енергийните си нужди с балансирано хранене.