Здравословното хранене може да бъде истинско предизвикателство за заетите хора. Понякога просто нямате време, за да подбирате правилните продукти. В такива случаи лесно посягате към нездравословните предложения.

Днес ви предлагаме няколко съвета, които ще ви помогнат да консумирате полезна храна, въпреки напрегнатото ежедневие.

1. Наспете се възможно най-добре

Нощният сън е изключително важен. Лекари препоръчват да спим по 7-9 часа. Това обаче често не е постижимо. Липсата на сън никога не е за добро, да знаете. Затова е наложително да си поставите правило да заспивате по-рано. Така можете да станете рано-рано и отново ще сте се наспали.

Препоръчително е да заспивате преди 23 часа. През нощта, докато спим, черният дроб се самопрочиства и елиминира токсините от кръвообращението.

2. Консумирайте плодове, зеленчуци и здравословни закуски

Плодовете и зеленчуците са бедни на калории. Те обаче хидратират оптимално тялото и са богати на хранителни вещества. Ядките, морковите и целината са идеална закуска. Ядките съдържат перфектен баланс между здравословни мазнини, протеини и фибри.

Препоръчваме обаче да ги консумирате умерено, ако искате да отслабвате.

3. Избягвайте приема на прекалено много кафе

Много хора не могат да си представят сутринта без любимата чаша кафе. Максималното количество кофеин дневно е до 400 милиграма, което се равнява на 4 чаши кафе.

Прекалената консумация на топлата напитка натоварва черния дроб, дехидратира и повишава нивото на кръвната захар. Когато черният дроб е претоварен, той не може да детоксикира оптимално системата. Това води до нервност, проблеми с концентрацията, разстроен стомах, главоболие, проблеми със съня и учестен сърдечен ритъм.

4. Правете здравословен избор

Трудно е да избегнете храненето навън. Често, тъй като сте забързани, нямате време да планирате всяко хранене. Затова съветваме да избирате ресторанти, които предлагат здравословни храни.

Ако ви се налага да пътувате, заложете на предварително приготвени здравословни закуски – сушени плодове, ядки.

5. Закусвайте

Вече знаете, че закуската е най-важното хранене за деня. Една пълноценна закуска е способна да ви държи сити до обяд. Ако я пропуснете, това повишава риска от преяждане.

6. Тренирайте редовно

Възможно е да смятате, че нямате време за тренировка. Ще се удивите колко лесно е за постигане. Само няколко минути физически упражнения дневно са достатъчни за промяна. Тренировките стимулират енергийното ниво. Те предпазват и от развитието на редица заболявания.

7. Планирайте храненията

Ако сте доста заети, вероятно планирате всеки свой ден. При планирането на храненията трябва да да обърнете внимание на здравословните храни. Предварителният подбор ще ви спести пари и ще понижи стреса.

8. Използвайте уред за бавно готвене

Той може да бъде от истинска полза за хората, които са заети. Ще им спестят време. Сложете съставките в уреда още сутринта. След това включете на режим бавно готвене. Когато се приберете, ястието ще е готово!

9. Взимайте си обяд в работата

Приготвянето на обяд, който взимате от дома си, ще ви спести и време, и пари. Освен това ще контролирате моментите на силен апетит. Задължително съчетавайте въглехидрати с протеини – така ще бъдете сити по-дълго време.

10. Медитирайте преди сън

Според едно проучване, само няколко минути медитиране могат да са от значение. Медитирането помага за поддържане на здравословно поведение, т.е. имате контрол над апетита си. По този начин освен това стимулирате имунната система и понижавате нивото на стреса.

11. Пийте вода

Пиенето на вода сутрин е отличен начин да събудите тялото. Така прочиствате вътрешната система. Всеки знае, че на ден трябва да се пият по 8 чаши вода. 70% от човешкото тяло се състои от вода.

Изследвания сочат, че приемът на течности е ключов за извеждането на токсините от тялото, повишаването на енергийното ниво и стимулирането на процеса на отслабване.