Акциии на Samsung Electronics на стойност 15 трилиона вона, или около 13 милиарда долара, ще залеят капиталовите пазари в Южна Корея, ако законодателите и регулаторите в страната изпълнят плана си за намаляване на икономическото влияние на фамилните бизнес империи, известни като чаебол, пише Bloomberg.

Партията на президента Мун Дже-Ин е на път да прокара закон, който ще забрани на застрахователните компании да притежават над 3% от капитала на свързани с тях фирми.

Това би принудило Samsung Life Insurance да се раздели с част акциите си в технологичния гигант. Мярката ще промени и начина, по който се осчетоводяват тези активи, като оценката вече ще става на база пазарната им стойност, а не по цената на придобиването им.

Това означава, че делът на застрахователя в капитала на Samsung Electronics със сигурност ще надхвърля регулаторната бариера.

Samsung Life Insurance е ключов компонент от контрола на фамилията на Лий Кун-Хий върху южнокорейския технологичен гигант. Свиването на акционерното й участие може да се окаже сериозно предизвикателство за нейното влияние, а и за самата компания.

Освен предстоящите законови промени, тя изпитва негативните ефекти от забавянето на глобалните продажби на смартфони, а в същото време срещу нея се води и разследване от страна на китайските власти по обвинения в незаконни практики при продажбите на чипове.

Всички тези проблеми доведоха до спад от 9% в цената на акциите на Samsung от началото на тази година, след две поредни години на ръст.

"Samsung Life Insurance e ахилесовата пета на Samsung Electronics. Няма друга компания от групата, която може да поеме покупката на толкова голямо количество акции", смята анализаторът на Mirae Asset Daewoo Co. Джон Дае-Ро.

Очаква се Samsung Electronics да публикува предварителния си финансов отчет за тримесечието този петък, като прогнозите са за лек спад на продажбите към края на месец юни.

Три седмици по-късно ще излязат и окончателните данни, а успоредно с това компанията ще организира и пресконференция, на която, по всяка вероятност, темата за собствеността също ще бъде засегната от журналистите и акционерите, пише още Bloomberg.

Samsung Life придобива дела си в Samsung Electronics в годините преди 1980 г. за по-малко от 600 милиарда вона, което се равнява на около 536 милиона щатски долара. Към днешна дата тези активи се оценяват на близо 23 трилиона вона (над 20 милиарда долара).

Това прави засрахователната компания вторият най-голям акционер, след Националния пенсионен фонд. Лий Кун-Хий контролира 20.8% от застрахователя, а Samsung C&T Corp (където най-големият дял се държи от неговия син Джей Лий) притежава 19.3 на сто.

Именно C&T се очертава като евентуален кандидат за придобиването на дела от Samsung Electronics, който ще трябва да бъде продаден от Samsung Life след приемането на новите законови разпоредби. Ръководството на компанията обаче ще трябва да убеди акционерите в необходимостта от този огромен разход.

Bloomberg припомня, че това не е първият случай, в който регулаторите оказват натиск върху акциите на Samsung. Последният подобен казус беше от 30 май тази година, когато Samsung Life Insurance и Samsung Fire & Marine Insurance продадоха 27 милиона акции, за да избегнат нарушаването на друга наредба, отново насочена срещу свръхконцетрацията на активи в чаебол.

Комисията по финансови услуги в Южна Корея има право да променя едностранно разпоредбите, които касаят акционерния контрол, но засега регулаторът предпочете да остави топката в полето на парламента.

През април председателят на комисията Чой Йонг-Ку подкани Samsung Life доброволно да намери начин за постепенното намаляване на своя дял в технологичната компания, преди да бъде приет новия закон.

До този момент промените в начина на оценяване на активите на свързаните компании срещаше сериозна опозиция в южнокорейския парламент заради опасенията от негативните ефекти върху капиталовите пазари.

След убедителната победа на партията на Мун Дже-Ин на местните избори миналия месец обаче, се очаква тя да получи много по-сериозна законодателна подкрепа.

Вносителите на законопроекта са категорични, че Samsung Life трябва да се "откачи" от Samsung Electronics, за да защити интереса на застрахованите лица и да се пресече практиката фамилиите чаебол да използват финансовите си инстуции за упражняване на контрол върху други бизнеси.

Според депутатите от управляващата партия, не само Samsung, но и много други компании използват изгодни "пробойни" в законодателството, които им дават нечестно пазарно предимство.

За да останат конкурентоспособни на глобалните пазари, те трябва се управляват по-прозрачно и в съотвествие с международните стандарти, твърдят още авторите на новия закон.