Италианските фермери от югоизточния регион Апулия остават последната бариера пред изграждането на Транс-адриатическия газопровод.

Протестът им, който започна заради 1600 маслинови дървета, е на път да се превърне в масово движение срещу глобализацията и мултинационалните корпорации, пише Bloomberg.

Става въпрос за последните пет мили от газопровода, чиято цел е да доставя газ от Азербайджан през Гърция и Албания до Италия, която внася 90% от "синьото гориво", което изразходва.

Общата дължина на трасето под Адриатическо море е над 500 мили (800 километра). Терминалът трябва да бъде изграден в близост до туристическото градче Сан Фока, известно с красивите си плажове и вековните маслинови дървета.

Именно те се оказаха най-сериозната пречка за финализирането на проекта, който е на обща стойност от 4.5 милиарда евро. Инвеститорите, сред които са британският петролен гигант BP Plc и държавният италиански газов доставчик Snam SpA, предвиждаха изкореняване на 1600 такива дървета, на чието място трябваше да мине последната част от трасето на газопровода.

Към днешна дата обаче тези планове изглеждат, меко казано, проблематични, защото много от членовете на новото италианско правителство, оглавено от популисткото движение "Пет зведи", са на страната на протестиращите и заявяват сериозни намерения за ревизия на енергийния проект.

Сред най-изявените му критици са министърът на екологията Серджио Коста и министърът за развитието на южните региони Барбара Леци. И двамата са категорични, че ще направят всичко възможно, за да спрат изграждането на проекта или поне да променят неговото трасе.

Така протестът, който започна като местна инициатива на малка група фермери и природозащитници, успя да прерасне в мощно движение против глобализацията, енергийното лоби и влиянието на международните компании. Всичко това наля много вода в мелницата на популистите, които използваха същата реторика, за да се качат на вълната на недоволството и да спечелят подкрепа, пише Bloomberg.

Евентуалното забавяне ще нанесе сериозен финансов удар върху компаниите, които добиват газ от находището Шах Дениз в Каспийско море, твърдят експертите, цитирани от изданието. Ако крайният срок до 2020 г. не бъде спазен, загубите могат да достигнат милиарди долари.

Консорциумът TAP, който стои зад строителството на проекта, е категоричен, че не може да отклони трасето от Южна Италия, а евентуалното релокация на терминала може да отнеме няколко години. Изпълнителите се опитват да намерят компромис, като са предложили на местните хора внимателно преместване на дърветата на друго място, докато трае строителството на тръбопровода, но еколозите не са съгласни.

"Понякога местните дори отказват да ни продават сандвичи", оплаква се мениджърът на проекта Гарбиеле Ланца. Ръководството на държавната газова компания Snam пък изтъква, че ако терминалът бъде преместен другаде, той ще нанесе много повече вреди на околната среда, отколкото в Сан Фока.

Протестиращите обаче отказват да приемат този аргумент.

И така, съдбата на Транс-адриатическия газопровод остава неясна, въпреки че Европейската банка за възстановяване и развитие одобри заем от 500 милиона евро в подкрепа на проекта и заяви, че 10-милиарда кубични метра природен газ, които съоръжението може да доставя всяка година, ще бъдат достатъчни за 7 милиона европейски домакинства.