Четири от 12-те момчета, заклещени в наводнена пещера в Северен Тайланд в продължение на повече от две седмици, бяха спасени в неделя. Те оцеляха при преминаването през коварния лабиринт от наводнени и изключително тесни тунели и дадоха надежда на останалите деца, че скоро ще могат отново да зърнат дневната светлина.

Четирите деца се показаха на изхода на пещерата Tham Luang Nang Non привечер, след като водолази ги поведоха по пътя към спасението с дължина от над четири километра, по-голямата част на който се състои от наводнени и едва проходими тунели. Дългоочакваното и считано от мнозина за невъзможно спасение предизвика истински взрив от овации в социалните мрежи по целия свят, но най-вече в самия Тайланд, който притихнал следи развитието на драмата.

Четиримата бяха откарани незабавно в болница за изследвания и лечение, въпреки че изглеждаха в задоволително физическо състояние. Въпреки успешно проведената операция обаче, спасението на останалите в пещерата далеч не е гарантирано. Дейностите са прекратени за през нощта и ще бъдат подновени тази сутрин, за да имат възможност водолазите да отпочинат и да подготвят необходимото оборудване.

Ръководителят на дейностите по спасяването на децата Наронгсак Осотанакорн заяви, че четиримата извадени са „вън от опасност”, без обаче да даде подробности за тяхното физическо състояние или дори да назове имената им. На фотографии, разпространени от тайландските власти, се вижда група войници да пренасят на носилки две от момчетата към чакащите в далечината линейки, които по-късно ги откараха в близката болница.

Групата от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор по футбол влязоха твърде навътре в пещерата Tham Luang Nang Non, Северен Тайланд, на 23 юни, непосредствено след поредната тренировка. Пещерата, през която преминава подземна река, се намира в планински район на страната и е известна туристическа дестинация.

Проливните дъждове обаче доведоха до повишаване нивото на реката и заклещиха групата в една от пещерните зали. Кризата прикова вниманието на всички в Тайланд, а не след дълго и на целия останал свят. Напрежението се покачваше постоянно. Отначало властите нямаха информация за тяхното местоположение, а преди да установят контакт не беше известно дали все още са живи и какво е физическото им състояние.

Продължаващото дъждовно време наложи спешно да бъде съставен план за тяхното изваждане. Бяха привлечени и чуждестранни експерти, а мнозина се включиха като доброволци. Цели девет дни след спускането им в пещерата, децата и техният треньор бяха открити мръсни и изгладнели от британски водолаз.

Първоначалната еуфория от откриването на невръстните футболисти обаче бързо бе заменена от нови опасения, тъй като спасителите не успяха да измислят начин за бързото им измъкване, а водата в пещерата продължаваше да се покачва с бързи темпове. Смъртта в петък на един от спасителите допълнително засили страховете за живота и здравето на групата.

Бившият водолаз от военноморските сили на Тайланд загина в наводнените криволичещи тунели, след като кислородът му се изчерпа. Инцидентът ясно показа, че опасността от едно прибързано пътуване към изхода е съвсем реална, като дори опитните гмуркачи не са в безопасност. Елитни водолази от цял свят и тайландските военни се видяха принудени да избързат и в неделя сутринта да предприемат сложна операция по спасяването на заклещените в пещерата деца.

Спасителите бяха притиснати от прогнозите за нови дъждове, които заплашват да наводнят малкото останали над повърхността на водата зали в пещерата и така да обрекат мисията на провал. „Днес е денят. Момчетата са готови да приемат предизвикателствата“, заяви Наронгсак пред събралите се край входа на пещерата журналисти в неделя сутринта.

Спасяването на първата група деца се превърна в истинска победа над суровата природа. Положителният резултат от операцията предизвика известен, макар и предпазлив, оптимизъм, че мисията не е невъзможна и останалите под земята ученици и техния треньор също имат шанс, посочва БГНЕС. Наронгсак има увереността да заяви, че действията по изваждането на първите четири деца са протекли „гладко“.

Въпреки това обаче операцията по спасяването на останалите беше прекратена до тази сутрин, за да позволи на водолазите да попълнят запасите си от кислород и други необходими провизии. „Имаме нужда да презаредим“, каза той за представителите на медиите, чийто брой постоянно расте.

Експертите са на мнение, че спасителната операция в наводнената пещера е твърде опасна дори за професионалисти, а какво остава за тийнейджъри, които през живота си не са се гмуркали или дори докосвали акваланг. Спелеолози и специалисти по пещерно спасяване от цял свят са на мнение, че начинанието е на границата на възможното.

„Става въпрос за изключително рискована операция“, твърди Бил Уайтхаус, вицепрезидент на „Британския съвет по пещерно спасяване“. Според него главните проблеми пред водолазите са „лошата видимост във водата, както и кривите и тесни“ коридори. Ръководителят на спасителната операция Наронгсак каза, че всяко едно от децата ще бъде ескортираното от по двама водолази.

По време на предишните гмуркания успешно са поставени въжета, които да помогнат на младежите да следват пътя към изхода дори при пълна тъмнина и нулева видимост. Властите в Тайланд, където след преврата от 2014 г. управляват военните, съставиха множество варианти за спасяване на заклещените в пещерата момчета и треньора им. Един от първите спасителни планове предвиждаше те да останат под земята за няколко месеца, докато отмине дъждовния сезон и нивото на водата се понижи по естествен начин.

Тази идея обаче беше отхвърлена поради опасения от изчерпване на кислорода и вероятността водите да наводнят и залата, в която са намерили временно убежище тринадесетимата затворници на пещерата„. Спасителите извършиха повече от 100 сондажа в скалите в опит да намерят начин да пробият алтернативен изход към повърхността и по този начин да избегнат крайно опасното за неподготвените деца гмуркане по обратния път, който се намира почти изцяло под вода.

Екипите съумяха да инсталират въздухопровод, дълъг над километър, с чиято помощ да възстановят нивото на кислород в пещерата, което започна да спада до тревожни стойности заради големия брой водолази и медици, успели да се установят в една от подземните зали.

Кризата привлече вниманието и на американския технологичен предприемач Илон Мъск, който натовари инженери от неговата частна ракетостроителна компания SpaceX да се заемат с търсене на решение. В неделя Мъск публикува в социалните мрежи видео клип от изпитанията на мини подводница, която да помогне за спасяването на децата. Мнозина обаче видяха в действията на ръководителя на Tesla поредната пиар акция.

След новината за спасяването на първите четири деца, тайландците използваха социалните мрежи, за да изразят радостта си и надеждата си за скорошното благоприятно приключване на продължилата повече от две седмици криза.

„Спасителните екипи и отборът на Глиганите са тези, който трябва да получат купата от Световното първенство“, гласи пост в социалните мрежи, който има предвид наименованието на детския футболен отбор, чиито играчи и треньор се надяват през днешния ден най-после да намерят обратния път към дома.