Спасителите извадиха още три момчета от пещерата в Тайланд, където 12 деца и техният треньор по футбол бяха блокирани от 23 юни, предадоха световните агенции. С това броят на спасените деца станаха 11.

В пещерата остават едно дете и треньорът по футбол. Очаква се те да бъдат спасени до края на деня, посочва Дарик радио.

Спасените от тайландската пещера деца, които са част от местен детски футболен отбор, няма да могат да се възползват от поканата на Международната футболна федерация (ФИФА) и да гледат финала на Мондиала в Москва на 15 юли, предаде Франс прес. ФИФА покани децата миналата седмица.

"Те не могат да отидат. Те трябва да останат в болница за известен период", каза високопоставен представител на тайландското министерство на здравеопазването, който даде пресконференция относно здравето на децата.

"Вероятно те ще гледат телевизия", допълни той пред представители на медиите, дошли в болницата в град Чианг Рай, където бяха приети осемте спасени досега деца от пещерата. Две деца се лекуват заради симптоми за пневмония. Всички деца носят слънчеви очила, за да свикнат с дневната светлина.

На 23 юни представители на властите откриха край входа на пещерата мотоциклет, велосипеди и спортна екипировка. От местен футболен отбор потвърдиха, че намерените вещи принадлежат на група от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, водени от 25-годишен треньор.

Момчетата влезли в нея, за да отпразнуват рождения ден на едно от тях. Пещерата, която се простира на близо 10 км, има няколко входа и изхода. Групата се оказала блокирана вътре, след като част от пещерата била наводнена заради проливни дъждове.