Независимо дали сте суеверни или не, параскевидекатриафобията* е факт и много хора по света свързват петък 13-и с неприятности и лош късмет. Имат ли обаче основания за това?


Оказва се, че в историята има доста примери за трагични събития, инциденти и природни бедствия, които са се случили именно на фаталната дата. Ето кои са 13-те най-нещастни събития, които са се случили на петък 13-и, според онлайн изданието Insider:

Бомбардировката на Бъкингамския дворец през Втората световна война

снимка: Pinterest

На 13 септември 1940 г. германските военновъздушни сили бомбардират Бъкингам. Засегнати си както жилищните части на двореца, така и параклисът в двора. И крал Джордж, и кралица Елизабет са били в сградата по време на въздушното нападение.

Въпреки стреса, който преживява, кралицата заявява следното: "Радвам се, че ни бомбардираха. Сега поне ще мога да погледна с достойнство в очите хората от Ийст енд". Повод за репликата й е фактът, че източните индустриални квартали на британската столица са най-тежко пострадалите от германските бомбардировки.

Смъртта на Тупак Шакур

снимка: Pinterest

Убийството на рапъра Тупак Шакур е един от най-мистериозните криминални случаи в съвременната история.

Някои смятат, че е убит от своя приятел Сюдж Найт, други са убедени, че виновен за смъртта му е Кристофър Уолъс (известен като Notorious B.I.G.), а трети поддържат конспиративната теория, че Тупак е ликвидиран от ФБР с цел да бъде прекратена кървавата гангстерска война между "източното" и "западното" крайбрежие.

Тупак Шакур е прострелян четири пъти на 7 септември 1996 г. в Лас Вегас и загива от раните си пет дни по-късно - на 13 септември.

13-годишно момче е ударено от светкавица в 13:13 часа на 13 август 2010 г.

снимка: Pixabay

На 13 август 2010 г. 13-годишно момче е ударено от светкавица по време на авиошоу в английския град Лоустофт. И то точно в 13:13 часа.

Неговият "карък" обаче се превръща в истинско чудо, тъй като впоследствие, когато е закаран в болницата, се оказва, че има само леко изгаряне на рамото.

Катастрофата на Коста Конкордия

снимка: Pixabay

Круизният кораб Коста Конкордия потъва в Средиземно море на 13 януари 2012 г. Това е най-голямото корабокрушение на пътнически кораб в историята, тъй като на борда на плавателния съд има два пъти повече хора, отколкото на Титаник.

При инцидента загиват 32-ма души, а капитанът на кораба е осъден през 2015 г. на 16 години затвор.

Наводненията в Канзас

снимка: Pinterest

На 13 юли 1951 г. върху щата Канзас се изипсва рекордно количество дъжд. Наводнени са два милиона акра земя. Бурята нанася сериозни материални щети, наводнени са петролни цистерни, като се стига и до експлозии.

Пътниците във влаковете остават блокирани за няколко дни. До ден-днешен жителите на Канзас наричат този ден "Черния петък".

* Терминът произлиза от гръцките думи Παρασκευή - петък, δεκατρείς"- тринадесет, и φόβο - страх

Мини-кризата от 1989 г.

снимка: Pinterest

На 13 октомври 1989 г. пропада сделката за придобиването на United Airlines, а новината нанася светкавичен удар върху капиталовите пазари.

На най-силни разпродажби са подложени високорисковите облигации - т. нар. "junk bonds". Само за един ден широкият борсов индекс S&P 500 губи 6% от стойността си.

Уругвайският полет 571 се разбива в Андите

снимка: Pinterest

Полет 571 потегля от уругвайската столица Монтевидео към Сантяго, Чили, но на 13 октомври 1972 г. се разбива в Андите. Оцелелите от катастрофата изкарват няколко седмици сред отломките на самолета и им се налага да се хранят с останките на загиналите пасажери.

В крайна сметка, успяват да възстановят радиоуредбата на самолета и да се свържат с властите в Сантяго. Спасени са 16 души от общо 45-мата пътници в самолета.

Катастрофата на Аерофлот 217

снимка: Pinterest

В същия ден, на 13 октомври 1972 г., се случва и най-тежката самолетна катастрофа в историята на СССР. Полетът на Аерофлот 217 се разбива след опит за приземяване на летището в Ленинград (днешният Санкт Петербург).

Загиват всички 174 души на борда. Причината за инцидента така и не става ясна, но според някои експерти, става въпрос за удар от мълния.

Компютърния вирус "Петък 13-и"

снимка: Instagram

На 13 януари 1989 г. хиляди компютри във Великобритания са засегнати от вирус, който впоследствие става известен като "Петък 13-и". Той успява да изтрие големи информационни масиви и да забави работата на електронните системи, но не успява да се прехвърли отвъд Атлантическия океан.

Циклонът Бола в Бангладеш

снимка: Pinterest

Тропическата буря Бола удря Бенгалския залив през есента на 1970 г. и приключва на 13 ноември. Следите от опустошенията обаче са видими до ден-днешен.

Циклонът е най-смъртоносният в историята на Бангладеш. Точният брой на жертвите така и не става ясен, но се предполага че са между 150 000 и 550 000 души. В някои райони на страната загива близо 50% от населението.

Освен това трагедията се превръща в един от поводите за началото на гражданската война в региона, който по това време е известен като Източен Пакистан. Неадекватните действия на пакистанското правителство и неспособността му да овладее последствията от природното бедствие дават началото на борбата за независимостта на Бангладеш.

Шведският полет DC-3

снимка: Pinterest

На 13 юни 1952 г. шведски военен самолет изчезва безследно, докато лети над Балтийско море. В продължение на 40 години Швеция поддържа версията, че той е извършвал тренировъчен полет.

Разследване на National Geographic обаче разкрива, че през 90-те години на миналия век са разсекретени архиви, според които екипажът на полет DC-3 е извършвал шпионаж срещу Съветския съюз в полза на НАТО, въпреки че Швеция официално е неутрална държава по време на Студената война.

В Русия също излиза информация, чийто източник е съветски военен пилот. Той споделя пред шведски дипломат, че е свалил самолета по време на патрул над Балтийско море.

Снежната буря в Бъфало

снимка: Pixabay

Бурята в Бъфало става известна като "Октомврийската изненада". На 13 октомври 2006 г. западната част на Ню Йорк се оказва затрупана под близо метър сняг. Над 300 000 души остават без електричество, а кметът на града обявява бедствено положение в района на Бъфало.

Пожарите в Австралия през 1939 г.

снимка: Pixabay

Горските пожари в щата Виктория през 1939 г. са кулминацията на много дълго и сухо лято. Най-тежко е положението на 13 януари 1939 г. - тогава огнената стихия опожарява 575 000 хектара земя и отнема живота на 71 души. Пепелта, която се вдига във въздуха вследствие на пожарите, достига чак до Нова Зеландия.