Съществуват много суеверия както за високосните години, така и за 29 февруари – денят, който се появява на календара веднъж на четири години.

Причината за това е, че планетата Земя прави пълна обиколка около Слънцето за 365 дни и 6 часа. Заради тези допълнителни часове се налага на всеки четири години през февруари в календара да бъде добавян по един допълнителен ден.

Науката обаче не е в състояние да изтрие всички суеверия за високосната година и последния ден на най-късия месец. Вижте част от тях:

Смята се, че родените на 29 февруари са истински щастливци. В света има малко над четири милиона души, които празнуват рожден ден днес – това е около 0.0686% от всички обитатели на Земята. Шансът да се родиш на тази дата е 1 на 1500.

Вижте още: 12 финансови суеверия от цял свят

Според легендите родените на 29 февруари не бива да се страхуват от природни стихии като земетресения и наводнения, защото те не могат да ги засегнат.

Днес е единственият ден в годината, в който е прието жена да предложи брак на мъж. Смята се, че традицията идва от Ирландия, където е възникнала още през пети век.

В Гърция съществува поверие, че не бива да се сключва брак на високосна година. Това ще донесе нещастие на влюбените.

В миналото се е смятало, че на 29 февруари се отварят портали към паралелни светове, през които минават магьосници и пророци.

Сред други суеверия, засягащи високосната година, са да не сменяте работата си, да не се развеждате, да не си купувате имот, да не взимате пари назаем и други.