Папа Франциск се е съгласил да бъде посредник в процеса на помирение, който планира бъдещият мексикански президент Андрес Лопес Обрадор.

Понтифът е дал своето съгласие за участие в предложената от Обрадор схема. По-конкретно става дума за проектозакона за амнистия и легализация на леките наркотици, съобщава порталът Aristegui Noticias.

„Участието на римския папа ще бъде виртуално (посредством Skype). Той няма да дойде, но прие нашето предложение. Всичко зависи от неговата работна програма, но като цяло се съгласи“, заяви Лорета Ортис, която отговаря за помирението в преходния екип на новоизбрания президент.

Веднага след победата си Андрес Лопес Обрадор заяви, че ще поиска помощ от папата и други религиозни лидери за осигуряване на мира в Мексико.

Само по време на предизборната кампания в страната бяха убити 523 политици и държавни служители. Обрадор заяви, че смята да измени вектора на борбата с престъпността от силов на социален, опитвайки се да реши причините за проблемите, които предизвикват насилие.

От години Мексико е може би най-опасната страна в света, изпреварвайки доста от размирните държави в Близкия изток по брой на убийства и отвличания, пише БГНЕС, позовавайки се на РИА „Новости“.