Азиатските акции поевтиняват днес, след като поредната ескалация в търговския конфликт между САЩ и Китай засегна китайските книжа.

В същото време световните пазари на облигации бяха разтърсени от ръста в емитирането на нов дълг от страна на Вашингтон и от новата политика на толериране на по-високи лихви от страна на Япония.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 0.8%, повлечен надолу от 1.2-процентен спад на основния индекс на борсата в Шенжен. Японският Nikkei се понижи с 0.4%.

Китайският индекс на сините чипове CSI 300 изгуби 1.4% до триседмични дъна, увеличавайки понижението си от достигнатия на 24 юли връх, до 5.5%.

Щатската администрация вчера засили натиска върху Китай, предлагайки по-високи мита в размер на 25% върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара.

Глобалният индекс на MSCI губи 0.45% от началото на седмицата, обръщайки посоката, в сравнение с предходните седмици, като това се дължи основно на китайските акции.

На Уолстрийт, S&P 500 затвори с 0.10% вчера, докато Nasdaq Composite добави 0.46%, продължавайки възстановяването си от понеделник, когато падна до триседмично дъно.

Акциите на промишлените компании записаха понижение от 1.3% вследствие на опасенията около търговията, докато технологичните акции получиха подкрепа от силните резултати на Apple.

Книжата на най-голямата компания по пазарна капитализация в света поскъпнаха с 5.9%, което увеличи пазарната й стойност до близо 1 трлн. долара.

Федералният резерв на САЩ запази лихвите си без промяна вчера, както се и очакваше, описвайки щатската икономика като силна. Така централната банка на САЩ се движи по график за вдигане на лихвите през септември и вероятно отново през декември.

Въпреки че това не изненада никого, лихвите по щатските държавни облигации нараснаха, като лихвата по 10-годишните книжа проби нивото от 3% достигайки 2.5-месечен връх, след като Министерството на финансите на САЩ обяви, че ще засили емитирането на дълг в идното тримесечие.

Световните пазари на облигации бяха разтърсени и от рязкото покачване на лихвите по японските държавни облигации, откакто Централната банка на Япония облекчи лихвите по дългосрочните книжа във вторник.

Лихвата по 10-годишните японски държавни облигации нарасна до 1.5-годишен връх от 0.145% днес.

Опасенията, че по-високите лихви в Япония могат да накарат японските инвеститори да върнат средства в родината, засегнаха европейските облигации, което повиши лихвите по германските и френските облигации до седемседмични върхове вчера.

На валутните пазари, основните валути останаха почти без промяна.

Еврото се разменяше срещу 1.1661 долара, докато йената бе на ниво от 111.67 спрямо долара.

Британският паунд се търгуваше без промяна на ниво от 1.3119 долара, преди срещата на Централната банка на Англия по-късно днес, на която се очаква финансовата институция да вдигне лихвите.

Цените на петрола нараснаха леко, след като в два поредни дни отчитаха сериозни понижения, породени от изненадващото нарастване на запасите на суровината в САЩ.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха с 0.5%, до 72.78 долара за барел, след понижение от 2.5% в предходния ден.

Щатският лек суров петрол добави 0.4% към цената си, до 67.96 долара за барел, след понижение от 1.6% в сряда.