Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск сподели в Twitter през настоящата седмица, че възнамерява да превърне Tesla в частна компания. Мъск дори обяви, че цената, на която ще се случи това е 420 долара за акция, а финансирането е осигурено.

Двама източници на Reuters обаче споделят, че държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) не проявява интерес към финансирането, въпреки че наскоро придоби миноритарен дял от компанията.

Инвеститорите и анализаторите разглеждаха PIF като естествен финансов партньор. Фондът придоби малко под 5% от Tesla, а в последните години инвестира милиарди долари, включително 45 млрд. долара във Vision Fund на SoftBank Group.

Кой е истинският Илон Мъск?Милиардерът Илон Мъск се намира на върха, а там, както знаем, обикновено е доста ветровито.

Източник, запознат със стратегията на PIF споделя пред Reuters, че в момента фондът не участва в процеса по превръщане на Tesla в частна компания.

Вторият източник дори е на мнение, че PIF не участва в подобен план към момента. При положение, че нещо подобно се обсъжда, то фондът първо ще поиска мнение и от представителите на SoftBank.

Нежеланието на PIF да участва в подобен план ще подложи Мъск на допълнителен натиск, за да разкрие подробности около финансовия си план, пише от Reuters.

От началото на 2018 г. книжата на Tesla са добавили 14.18% към стойността си до 355.49 долара за брой.

Как да се възползваме от възхода в пазара на електромобили?ОПЕК преразгледа прогнозата си до 266 милиона електрически автомобили през 2040 г., което е почти шест пъти повече от предходната оценка от 46 милиона