Мексиканските власти увеличиха наградата за информация, която ще доведе до залавянето на един от най-кръвожадните шефове на наркокартели в страната – Немесио Осегуера Сервантес, известен като Ел Менчо, чиито подчинени не се притесняват да прибягват до насилие, за да осуетят опитите за задържането му.

Властите обявиха тази седмица, че предлагат 30 млн. песо (1.56 млн. долара) за инфрмация за Осегуера, който оглавява влиятелния картел Jalisco New Generation Cartel (CJNG,) който пък произвежда и продава метамфетамини и разширява влиянието си в страната.

Осегуера е една от най-влиятелните фигури от подземния свят в страната, които все още са на свобода, след като успешно се укрива вече близо десетилетие.

Неговата съпруга Росалинда Гонзалез Валенсия, която е обвинена в това, че управлява финансите на картела, бе арестувана през май в Гуадалахара.

CJNG излезе на картата през 2010 г., след като един от наркобосовете на картела Синалоа - Начо Коронел, бе убит от федералните власти, а Осегуера впоследствие надделя в борбата за надмощие, пише The Guardian.

От спортист в университета до наркобаронИграчът на блекджек губеше парите си, но това не го притесняваше. Той нямаше търпение да изпразни джобовете си. Животът му обаче щеше да се влоши драстично

Картелът е известен с жестокостта си и готовността да влиза в директни битки с полицията. Наемници от CJNG са обвинени в това, че устройват засада на полицейски конвой, при която убиват 15 служители на реда. След това картелът сваля военен хеликоптер.

Според анализатори, картелът спори за територии, които преди това са контролирани от картела Синалоа, чийто лидер Хоакин “Ел Чапо” Гузман бе заловен през 2016 г. и екстрадиран в САЩ година по-късно.

Наскоро обаче в самия картел CJNG имаше разцепление, което доведе до още сражения между бившите съюзници.

Над 200 000 бяха убити, а 30 000 души се водят изчезнали във войната на Мексико срещу наркотиците, която стартира през декември 2006 г. Насилието достигна рекордни нива през 2017 г., когато бяха извършени 29 168 убийства.