Бившият бежанец Исмаил Ахмед знае колко е трудно да се изпратят пари вкъщи – ето защо той стартира своята компания, за да може да направи този процес по-лесен.

Днес в WorldRemit работят над 600 души, а месечно през нейната система преминават 1.1 млн. плащания. Целта на Ахмед е до 2020 г. WorldRemit да се ползва от 10 млн. души.

Историята на Исмаил Ахмед и компанията му може да се проследи до 1988 г., когато войната в страната е в разгара си, а той се опитва да напусне Сомалия с негов приятел.

„Човекът, който ми помогна, пое голям риск. Престорих се на негов работник, а той скри паспорта ми. Успях да избягам, но след това дълго време не се чувах със семейството ми и те мислеха, че съм убит."

На Ахмед му е необходим повече от месец време, за да стигне до крайната си дестинация – Великобритания. След като се установява, той започва работа, за да може да помага на семейството си, което по онова време е в бежански лагер в Етиопия.

Изпращането на пари обаче се оказва втория проблем. Ахмед все още помни колко важни са паричните преводи за неговото семейство в детските му години, тъй като техни роднини работели в Близкия изток и пращали средства в родния му град Харгейса.

„Това бе като златна треска за нас. Независимо дали като чиновник или строителен работник, ако успееш да преминеш Червено море, можеш да спечелиш много пари“.

Паричните преводи обаче са скъпи и отнемат месеци, за да пристигнат, а те съставлявали 1/3 от дохода на семейството на Ахмед. Ефектът на преводите в Харгейса обаче е видим и част от хората ползват парите, за да купуват имоти или да стартират бизнес.

„Паричните преводи наистина промениха родния ми град. След войната парите помогнаха да съживим икономиката на страната, допълва още той.

Най-близкото място, на което Ахмед можел да получи пари от роднините си, било на 2-2.30 часа път с влак. Ето защо той първоначално проучил бизнеса, а след това започва работа и за Световната банка и по програма на Обединените нации.

Неговата задача бе да изгради проект за парични преводи, но става свидетел на корупционна практика и влиза в пререкание с шефа си. Именно оттам през 2010 г. му плащат компенсация от 200 000 долара, след като е уволнен неправомерно.

Така началото е дадено с тези пари, а в следващите години WorldRemit набира още 220 млн. долара финансиране от компании, като Аccel Partners, TriplePoint Venture Growth и Silicon Valley Bank. Бизнесът на компанията, нейната централа, а и самият Ахмед днес са във Великобритания.

Той споделя, че опита му като бежанец му е помогнал да разбере от какво точно се нуждаят клиентите, за да изгради компания, която да работи добре.

WorldRemit получава комисион от 2 до 3% за услугите си, като всеки получател може да вземе парите от офис на компанията.

Конкуренцията обаче е голяма. Освен Western Union, насреща са още и от Transferwise.

WorldRemit вече предлага на клинтите възможност да получат парите си от местните вериги магазини.

Наскоро те получиха лиценз за всичките 50 щата в САЩ и страната бързо се превърна в най-големия изпращаш пазар в системата, като успя да изпревари Великобритания.

Според последните оценки, по които бе набран капитал, WorldRemit се оценява на 670 млн. долара. А може би и повече. Исмаил Ахмед обаче не мисли да спира дотук.