В края на юни 2018 г. дългът на САЩ достигна рекордните 21.21 трилиона долара. Това е с 6.9% повече спрямо година по-рано, пише MarketWatch.

Кой държи най-голямата част от този дълг?

Отговорът – най-вече самите американци.

Общо 70% от националния дълг се държи от правителството, институционалните инвеститори и Федералния резерв. Под 30% от дълга се държи от други държави, като начело в този списък са Китай и Япония.

Американските институции, като частни и държавните пенсионни фондове, както и индивидуалните инвеститори, днес притежават дълг на стойност 6.89 трилиона долара. Близо 80% от увеличението през последната година се пада именно на тях.

Чуждестранните играчи днес притежават държавни ценни книжа и облигации за 6.21 трилиона долара. Въпреки че от 2015 г. насам дългът, собственост на Китай и Япония, бележи спад, те все още са единствените две държави с притежавани над 1 трилиона в облигации и ДЦК.

Китай държи 1.18 трилиона, Япония - със своите 1.03 трилиона долара, заема втората позиция, а по 300 млрд. долара имат Бразилия и Ирландия. В челото са още Великобритания, Швейцария, Люксембург и др.

Китайските инвеститори и правителство по всяка вероятност дори държат още повече щатски дълг, тъй като при покупката на облигации или държавни ценни книжа може да са използвани страни, като Хонконг, Люксембург или Каймановите острови, където данъците са или нулеви, или доста по-ниски спрямо местните.

Русия ще разпродава щатски дълг в отговор на санкциитеРуското правителство не е приключило с разпродажбата на щатски дълг

Руският дълг продължава да намалява, като по последни данни той достига 15 млрд. долара спрямо 153 млрд. долара в средата на 2013 г.

Само американското правителство притежава дълг на стойност 5.73 трилиона долара, инвестиран чрез системата за осигуряване и пенсионните фондове. Федералният резерв също е голям притежател на облигации и ДЦК, оценени на 2.38 млрд. долара. Спрямо година по-рано обаче се отчита спад от 85 млрд. долара.