Пробиотици. Тази дума е една от най-използваните в последно време от индустрията, занимаваща се със здравословния начин на живот. Става дума за миниатюрни микроорганизми, които живеят в храносмилателния тракт. Те са естествено средство за справяне с проблемите в стомаха, алергии, затлъстяване и дори депресия. Как да си ги набавяме? Ето няколко начина:

Кимчи



Тази традиционна корейска храна се приготвя с ферментирало зеле в комбинация с други зеленчуци – например репички и моркови. Изследвания сочат, че в кимчито се съдържа пробиотична бактерия, която притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Ябълков оцет

Тази напитка се приготвя от векове и е основна съставка в здравословното меню на много хора. Притежава свойството да понижава кръвното налягане и да стимулира процеса на отслабване.

Кефир

Той се приготвя от ферментирало мляко. Изследвания сочат, че укрепва имунната система и тушира размножаването на вредните бактерии, например E.coli.

Кисело зеле



Киселото зеле е сходно като свойства с кимчито. Традиционно се консумира у нас. Полезните бактерии в състава му даряват със здраве и редуцират нивото на тревожност.

Кимчи и хипохондрията пазят здравето на южнокорейцитеНово проучване на Имперския колеж в Лондон показа, че до 2030 г. южнокорейците ще живеят по-дълго от която и да било нация.

Комбуча

Тази ферментирала напитка се приготвя от черен или зелен чай, захар и дрожди. Лекува червата и се справя с възпаленията.

Кисело мляко

То съдържа два вида полезни бактерии Lactobacillus и Streptococcus thermophilus. Консумацията му не само води до подобряване на здравето на червата, но и според учени понижава симптомите на депресия.

Хранителни добавки

Тъй като е трудно да се изчисли от колко пробиотици имате нужда, понякога добро решение е редовният прием на хранителни добавки. Няма значение каква е формата – капсули, таблетки или прах.