Когато става дума за физически упражнения, никой дебат не е толкова спорен, както кардио тренировката срещу силовата тренировка.

Що се отнася до това коя наистина е по-добра, няма ясен победител, тъй като до голяма степен това зависи от вашите фитнес цели и основни предпочитания.

Въпреки че силовите тренировки изгарят повече калории от кардиото, ново проучване разкрива, че кардио тренировката може да предложи повече ползи за метаболизма, съобщават от The Independent.

Изследователи от Копенхагенския университет са проучили разликите между нивата в производството на хормони на група участници след края на силова и след края на кардио тренировка.

Публикувано в Journal of Clinical Investigation Insight, изследването обхваща 10 здрави млади мъже, разделени в две групи, всяка от които изпълнява кардио или силова тренировка веднъж седмично.

Тези, които правят кардио, използват велосипед, а тези, които правят силова тренировка, изпълняват програма от 5 упражнения с тежести, всяко от които трябва да се повтаря 10 пъти. Упражненията работят за всяка от главните мускулни групи.

След приключването на тренировките, които продължават по 60 минути, на участниците са взети кръвни проби, за да се измери нивото на млечна киселина, кръвна захар и различните нива на хормоните в тялото им.

Колко пъти седмично трябва да тренирате, за да отслабвате?Съчетавайте кардио със силови тренировки за максимален ефект.

Анализът разкрива, че тези, които са тренирали на велосипед, са имали значително увеличение в производството на хормона FGF21. Този хормон предлага многобройни положителни ефекти върху метаболизма -процесът, чрез който тялото ни превръща храната в енергия.

Ускоряването на метаболизма може да бъде от полза, защото колкото по-бърз е той, толкова повече калории изгаряте в покой, а това може да спомогне за намаляване на теглото.

При тези, които са имали кардио тренировка, е отчетено три пъти по-голямо увеличение на производството на FGF21 в сравнение с тези, които са имали силова тренировка и които не са имали особени промени по отношение на производството на този хормон.

"Разбира се, за нас изследователите е много вълнуващо да видим как различните форми на физическа активност действително въздействат на тялото по различен начин", коментира съавторът Христофър Клеменсън, доцент от Център за основни метаболитни изследвания на Novo Nordisk Foundation.

"Ние знаем за ефектите от различни типове тренировки върху по-известни хормони като адреналин и инсулин в дългосрочен план, но фактът, че тренировките за сила и кардио влияят на хормоните от групата на FGF по различен начин, е нов за нас", добави той.

Клеменсън обяснява, че резултатите биха послужили като предпоставка за използването на FGF21 като лекарство в борбата с диабета, затлъстяването и други метаболитни нарушения.

"Фактът, че сме способни сами да увеличим производството му посредством тренировки, е интересен", заключава той.