Милиардерът Марк Кюбан признава, че винаги е мечтаел да забогатее.

„Приоритетът ми бе да бъда заможен“, казва 60-годишният собственик на баскетболния отбор от NBA Далас Маверикс.

„Ако стана богат, мога да се пенсионирам и би било по-лесно да намеря правилната личност, за да създам семейство“, казва той.

Роден и израснал в работническо семейство в Питсбърк, Пенсилвания, Кюбан осъществява финансовата си мечта на крехката възраст от 32 години.

Това се случва през 1990 г., когато той успява да продаде компютърния си бизнес MicroSolutions за 6 млн. долара. Придържайки се към плана си, той незабавно се пенсионира и започва да обикаля света.

Кюбан обаче започнал да чувства, че му липсва това да се занимава с нещо и през 1995 г. той става съосновател на сайта за стрийминг на аудио и видео Broadcast.com.

Четири години по-късно този бизнес бива продаден на Yahoo за колосалните за времето си 5.7 млрд. долара, което превръща Кюбан в милиардер на 41-годишна възраст.

Понастоящем вниманието му е насочено основно към баскетболния отбор Далас Маверикс, като освен това участва в няколко по-дребни бизнеса и медийни проекти.

Нетното му състояние възлиза на 3.9 млрд. долара, като той отдава успеха си на два фактора – здрава работа и стратегия.

Марк Кюбан започва с 60 долара, днес е милиардерНямах какво да губя, споделя той


„Всеки има желанието да победи, но само тези с воля да се подготвят – печелят“, казва Кюбан (чието име е по-коректно да се произнася като Кубан, тъй като е внук на еврейски емигранти от Русия и Румъния, които променят фамилията на рода от Чабениски на Кубан; в САЩ обаче името на милиардера се е наложило като Кюбан – бел. ред.).

Първият бизнес на Кюбан е когато е на 12-годишна възраст. Младежът продава торби за отпадъци от врата на врата, за да събере пари за скъпи баскетболни кецове.

След това, по време на следването му в Питсбърг и Блумингтън, Индиана, той управлява бар, дава уроци по танци и промотира партита. По думите му, тези позиции са го научили, че щастливите клиенти водят до чудесни резултати, а управляването на бизнес изисва много труд, но може да доведе до голямо възнаграждение.

След като се дипломира със специалност мениджмънт, Кюбан се мести в Далас, Тексас, където започва работа като търговски представител към софтуерна компания.

Желанието му да стартира собсртвен бизнес в този сектор идва през 1983 г., като бива уволнен, след като сключва сделка за 5-цифрена сума, без да има разрешение за това.

Няколко месеца по-късно той основава MicroSolutions, която разраства през следващите 7 години, преди в крайна сметка да я продаде. След това идва ред на Broadcast.com.

След продажбата на Broadcast.com през 1999 г., Кюбан си купува частен самолет за 40 млн. долара. Година по-късно той придобива мажоритарен дял в баскетболния отбор Далас Маверикс за сумата от 280 млн. долара.

Между другото, Yahoo не успяха да развият Broadcast.com, тъй като конкуренцията на YouTube се оказа непосилна за компанията, което доведе до дърпането на шалтера на сайта през 2002 г.

В същото време Далас Маверикс печелят първата си и засега единствена титла в NBA с Кюбан начело през 2011 г. Към днешна дата отборът има годишни приходи от 233 млн. долара, като Forbes оценява клуба на 1.9 млрд. долара, или 9-ия най-богат отбор в NBA.

Кюбан създава и мъжката хип-хоп група Mavs ManiAACs, която забавлява феновете на отбора от 2002 г. насам.

„Прeди да купя Маверикс, NBA отборите смятаха, че са в баскетболния бизнес. Аз знаех, че сме в бизнеса с преживявания“, казва той.

„Феновете идват, за да се забавляват и да получат уникално преживяване, което не могат да получат другаде. Mavs ManiACCs разстроиха доста традиционалисти“, добавя милиардерът.

Експертът в спортната индустрията Ричард Бейкър посочва, че Кюбан е успешен пример за предприемач, който обича да поема рискове.

Бейкър, който е вицепрезицент на спортната PR агенция M&C Saatchi Sport & Entertaiment, казва, че придобиването на Маверикс през 2000 г. е било голям риск, тъй като отборът тогава нито е сред най-популярните, нито сред най-успешните.

Какви инвестиции притежава Марк Кюбан днесВ момента разполагам с доста повече свободни парични средства от обикновено.


„Кюбан видя нещо, което много сега разбират, че е истина – комерсиалната сила на лигата като средство за забавление не е само за закоравелите фенове“, казва той.

„През 2018 г. NBA е най-релевантният щатски спорт към младежката култура и представлява лига, която другите се опитват да догонят. Кюбан е голяма част от тази еволюция“, смята Бейкър.

Освен всичко, Марк Кюбан е известен и с екстравагантните си прояви. Милиардерът неведнъж е глобяван за пиперливи коментари по адрес на съдиите и управата на NBA.

В случай от 2001 г. Кюбан заяви, че ръководителят на съдиите в NBA не е достоен да работи дори като управител на магазин за сладолед от веригата Dairy Queen. Това изявление провокира Dairy Queen да покани Кюбан да работи в техен обект за един ден – нещо, което милиардерът в крайна смертка прави.

В допълнение към баскетболната страст на Кюбан, той има участие в медийната група 2929 Entertaiment, президент е на щатската кабелна и сателитна фирма AXS, като освен това пише книги, посветени на успешния бизнес.

Поглеждайки назад във времето, Кюбан посочва, че е черпил вдъхновение от Тед Търнър, основател на новинарския канал CNN.

„Търнър го направи по собствения си начин и не му пукаше какво мислят другите за него. Той работи здраво и игра здраво. Черти, които приветствам“, казва той.
Милиардерът е женен и баща на три деца.

Съветът му към младите хора, които искат да стартират собствена компания, е да се фокусират върху нещо, към което изпитват интерес.

„Ключът към успеха е да намерите нещо, което харесвате и да станете действително добри в него“, казва той.

Какво биха правили тези богаташи, ако трябва да започнат отначалоВсички ние често мислим за нашите цели и стремежи. Какво бихте направили обаче, ако след като сте постигнали всичките успехи, на които сте се надявали, изгубите всичко и ви се наложи да започнете отначало?


В допълнение на добрата подготовка за работа, добрият предприемач разполага и с неизчерпаема упоритост, смята Кюбан.

„Няма значение колко пъти се проваляш, трябва да стъпиш на прав път само веднъж“, добавя той.