Нигерия изисква от мобилния оператор MTN да плати 2 млрд. долара избегнати данъци, съобщиха от телекома, цитирани от BBC.

MTN оспорва сумата, посочвайки, че тя се отнася към дейности от последното десетилетие, които са били уредени с плащането на данъци в размер на 700 млн. долара.

Новината е част от дългогодишните диспути между телекома и Нигерия – най-големият пазар на компанията.

През 2016 година, MTN се съгласи да заплати на нигерийските власти сумата от 1.7 млрд. долара поради провала си да отрече достъпа до мрежата на нерегистрирани SIM карти.

През миналата седмица Централната банка на африканската страна нареди на компанията да върне 8 млрд. долара, които според нея са били изкарани от държавата нелегално.

MTN, най-големият мобилен оператор в Африка, посочва, че въпросната сума за плащане идва след разследване на нигерийските власти и засяга „вноса на чуждестранно оборудване и плащания към чуждестранни доставчици през последните 10 години“.

В тази страна на всяка минута 6 души изпадат в крайна бедностНигерия изпревари Индия като страната, в която най-много хора живеят в крайна бедност

„MTN Nigeria вярва, че напълно е уредила всички дължими суми относно въпросните данъчни задължения“, посочват от телекома.

Акциите на компанията на фондовата борса в Йоханесбург поевтиняха рязко след новината, падайки до близо 10-годишно дъно.