Наскоро една от най-популярните игри за Android устройства, носеща името Bug Swasher, се оказа, че тайно копае криптовалути, използвайки мощността на смартфоните на потребителите, които са я свалили. За това алармираха изследователи от антивирусната компания ESET. Най-страшното е, че играта пожъна сериозен успех сред потребителите и е свалена няколко милиона пъти.

За последните 12 месеца се появиха още повече мобилни приложения, съдържащи в себе си инструмент за копаене на криптовалути, се казва още в доклад на ESET. По думите на експертите ефективността на този процес е доста ниска, защото се използват смартфони. Отчитайки разпространеността обаче, печалбите може да са сериозни.

Как да разберем, че на смартфона ни има „копач“?

Не е сложно да разпознаете, че устройството ви се използва за добиване на криптовалути. Като правило задействаните в процеса апарати много бързо губят своята производителност и батерията им се разрежда с бясна скорост. Освен това се наблюдава сериозно нагряване на смартфоните, независимо че не се изпълняват ресурсоемки задачи.

Google забранява приложения за добив на криптовалути в Play StoreGoogle обнови изискванията си към разработчиците на апликации в Play Store



Възможно е да попаднете и на по-усъвършенствани „копачи“. Те се различават от обичайните по това, че започват да рабятот, ако смартфонът е изключен. Като следствие потребителят не може да забележи рязкото падане на изчислителната мощност и късно долавя проблема с устройството.