Първият смартфон със сгъваем дисплей е възможно да не бъде дело на Samsung Electronics Co., както всички предполагат, а на малко известен китайски стартъп.

Компанията Moxi Group, базирана в Китай, заяви, че ще пусне на пазара през тази година 100 000 смартфона със сгъваем дисплей в усилията си да изпревари южнокорейския производител, който от три години разработва подобен дисплей и продукт.

Ако не друго, то тези смартфони ще бъдат уникални. Те ще се отличават с цена от 5 000 юана (765 долара) и са проектирани да се превръщат в гривна за ръката.

Новото устройство ще може да се използва, докато е на ръката или в режим като стандартен смартфон.

Първоначалната версия на модела ще е с черно-бели дисплеи, като по-късно през годината ще бъдат пуснати и устройства с цветни екрани. Целта на Moxi е да изпревари всички и да се превърне в компанията, пуснала първа подобен продукт.

„Смартфони с чернобял екран е много по-лесно да се направят“, коментира Чонгшенг Ю, вицепрезидент на компанията. „При цветните модели консумацията на енергия е много по-голяма. Ще пуснем първо устройствата в Китай и ако срещнемм търсене, ще погледнем и към международните пазари“, коментира още Ю.

Заобленият дисплей е базиран на материала графин. Вместо да поставя всички части на устройството под дисплея, производителят е изместил батерията, процесора и другите компоненти в единия край на устройството. Това позволява дисплеят да се огъва в пълен кръг.

Основният въпрос според специалистите е колко добър ще е дисплеят на устройството.

„Ако дисплеят е по технологията е-ink, то устройството ще е губещо“, според Роел Вертегаал, директор на Human Media Lab в Кралския университет в Канада. Вертегаал представи собствен прототип на подобно устройство с е-ink дисплей преди пет години.

„Това бе единствената сгъваема технология за дисплей, която можехме да използваме, но цветовете се оказаха лоши, контрастът недостатъчен и не може да се гледа видео на него“, допълва още Вертегаал.

От Moxi признават, че в основата на дисплея е залегнала технологията e-ink, използвана също в електронните четци на книги. Според компанията обаче дисплея няма общо с нищо, виждано до момента, предвид на новата технология за по-добра чувствителност към натиск.

Специалистите са оптимистично настроени относно бъдещето на сгъваемите смратфони.

„Ако видим работещ сгъваем смартфон, то той ще има масивен пазарен потенциал“, според Аравинд Виджаяргаван от Университета в Манчестър.

"Ако станем обаче свидетели на дисплей с ниска резолюция в черно и бяло, то това едва ли ще представлява сериозен интерес и ще може да се нарече търговски продукт“, допълва още експертът.