Синът на президента на Екваториална Гвинея редовно се забърква в скандали. При последното му изпълнение бразилските митнически власти намериха у него и конфискуваха 16 млн. долара в брой и луксозни часовници.

Теодоро Нгема Обианг Манге, който също така е вицепрезидент на западноафриканската държава, пристигнал в Бразилия късно вечерта в петък на неофициално посещение. Той бил придружаван от 11 души, като никой от тях нямал дипломатически имунитет.

Според O Estado de São Paulo, летищните власти открили у тях 1.5 млн. долара в брой в куфар, както и луксозни часовници на стойност 15 млн. долара в друга чанта. По закон хората могат да влизат в Бразилия с не повече от 2 400 долара, без да са ги декларирали.

Засега от посолството на Екваториална Гвинея в Бразилия не са коментирали официално случая, въпреки че местните медии цитират дипломат, който заявил, че парите били предназначени за медицинска интервенция, която по-младият Обианг трябвало да претърпи.

Часовниците, според същия дипломат, били за лична употреба на президентския син и носели неговите инициали.

Обианг постоянно е подлаган на критики заради охолния си начин на живот за сметка на поданиците на Екваториална Гвинея. Срещу него също така неведнъж са повдигани обвинения за пране на пари и корупция.

През 2017 г. той бе обвинен в пране на пари във Франция и получи тригодишна условна присъда. Съдът също така постанови конфискация на активите му във Франция, които по онова време се оценяваха на 116 млн. долара.

През 2011 г. искане за конфискация на активи на Обианг за 70 млн. долара в САЩ бе отхвърлено, но той се съгласи да се откаже от част от средствата и активите си, сред които жилище в Малибу, Ferrari и сувенири на Майкъл Джаксън.

През 2016 г. швейцарското правителство конфискува няколко луксозни автомобила и яхта на Обианг на стойност 100 млн. долара.

Екваториална Гвинея е една от най-бедните държави в Африка, а държавният глава е най-дълго властващият в Африка.