Германците в източната и западната част на страната са по-близки от всякога по отношение на икономическото представяне, но за сметка на това дистанцията между тях се увеличава от гледна точка на социалните и политически проблеми, алармира германското правителство, цитирано от Financial Times.

„Много граждани в Източна Германия виждат себе си като втора ръка граждани, изостанали”, казва Кристиан Хирте, представител на правителството за региона.

„Не можем просто да се обърнем и да продължим, когато толкова много хора са загубили доверието си в държавата и политиците”, казва той.

Много германци от източната част на страната са по-близки по политическите си възгледи до Източна Европа, отколкото до германците от западната част на страната, добавя Хирте.

Годишният доклад на Берлин относно сближаването между бившето ГДР и по-богатия запад привлича особено внимание в настоящия момент, тъй като в източната част на страната глава надига партията Алтернатива за Германия.

Паралелно с това в някои градове в Източна Германия имаше редица демонстрации против либералната политика на страната.

„От гледна точка на икономическите условия, въпреки всички трудности, се намираме на добър път. Но в същото време забелязваме по-голяма дистанция относно социалните и политическите въпроси”, казва Хирте.

“Видажме как големите политически въпроси на нашето време често се разглеждат и дискутират по различен начин в източната част спрямо запада”, казва Хирте.

По думите на Хирте е грешка цял един регион да бъде определян като люлка на крайнодесни идеологии, посочвайки, че и в западната част има инциденти от подобен характер.

Но в крайна сметка, той признава, че има фундаментални различия в политическите виждания между запада и изтока, които са причинени не само от 4 десетилетия комунизъм, но и от трудните времена за германците на изток след падането на Берлинската стена през 1989 г.

„Ако видите как нашите съседи в Източна Европа гледат на настоящите политически въпроси, ще откриете, че много източни германци са политически по-близки до техните съседи в Източна Европа”, посочва Хирте.

„Това не означава, че те са врагове на демокрацията. Но голяма част от населението има различно разбиране за това какво трябва да бъде националната държава”, добавя той.

Икономическата сянка на Берлинската стена все още е дълбокаЗа повечето граждани на Източна Европа жизненият стандарт на


Докладът посочва, че икономическата прдукция на глава от населението в източната част на Германия възлиза на 73.2% от този в западната част, което е сходно ниво, измерено и през миналата година.

Настигането на запада от изтока изглежда се забавя, тъй като за последните 10 години разликата се е свила с едва 4.2 процентни пункта.

От гледна точка на безработицата, ситуацията не е толкова различна, тъй като на изток пада 12 поредни години, като е на ниво от едва 2 процентни пункта по-високо от нивото в Западна Германия.

Посочвайки по-ниските раходи за живот в петте източни федерални провинции на Германия спрямо този в западната част, Хирте добавя, че въпреки че изравняването става доста трудно, стандартът на живот в източната част е точно толкова добър, колкото в много части на Западна Германия.