Компанията за споделено пътуване Uber ще плати 148 млн. долара глоба за невероятния скандал, който сътвори през 2016 г., когато хакери откраднаха личните данни на 57 млн. клиенти и шофьори на фирмата.

Вместо тогава Uber да уведоми властите и обществеността за масивната атака, компанията скрила този факт и платила 100 хил. долара на хакерите, за да изтрият откраднатите данни, пише BBC.

Глобата урежда съдебното дело, заведено от щатското правителство и 50-те щата, заради това, че компанията не е уведомила властите и е скрила кражбата на лични данни.

Uber разкри информацията за пробива през ноември 2017 г. и призна, че е трябвало да бъде по-открита относно атаката.

„Нищо от това не трябваше да се случва и няма да си намирам извинения за него”, каза шефът на Uber Дара Косровшахи тогава. Двама души, ръководещи сигурността, бяха уволнени тогава заради реакцията им относно инцидента.

Освен данните на 57 млн. потребители на Uber, хакерите успели да изтеглят и номерата на шофьорските книжки на 600 хил. водачи, работещи за компанията.

Uber сътвори грандиозен скандал, засягащ 57 млн. души по светаНовият шеф на компанията Дара Косровшахи продължава да се сблъсква с наследени проблеми


Освен глобата, Uber ще трябва да промени и начина, по който оперира, за да попречи на подобни инциденти в бъдеще. Компанията ще трябва и да подава редовни доклади, свръзани със сигурността, към регулаторите.

Съдебните дела, заведени от някои от пострадалите шофьори и потребители в Лос Анджелис и Чикаго, продължават да се гледат, като засега по тях няма решение.