Звездата Мишлен може и да се смята за ултимативната цел на всеки ресторант, но собствениците на луксозно заведение във Великобритания решиха да се откажат от своята звезда, тъй като искат да се фокусират върху семейния начин на живот.

Намиращият се в близост до град Монтгомъри, Уелс, ресторант на име The Chechers, предлага класически френски рецепти, предава CNN.

Заведението има звезда Мишлен, спечелена преди 7 години, благодарение на усилията на двойката Стефан Борие и Сара Францис, както и на Катрин Францис, която е сестра на Сара.

Отглеждайки 5 деца, докато въртят ресторанта си, семейството признава, че има нуждата да постави личния си живот на преден план.

„Взехме смелото решение (което е може би малко плашещо, вълнуващо и навярно щуро) да се отдръпнем от нашите корени, свръзани със звездата Мишлен”, обявиха решението ди собствениците на ресторанта чрез публикация в социалните мрежи.

Тримата наричат себе си „французинът и фермерските дъщери”. Успешната им колаборация прави така, че заведението им попада в Гайда на Мишлен през 2011 г.

„Дълго и упорито мислехме, преди да насочим бизнеса си в нова посока, да имаш звезда е ултимативният критерий за нашия бизнес и ние го ценихме 7 години”, казва Катрин.

„Но дойде време да поемем в нова посока – от една страна, да освободим Стефани, така че да може да върши повече фрийланс и лична работа, и от друга страна, да направим нашия бизнес малко по-семейно ориентиран”, добавя тя.

Това не е първият път, в който ресторант се отказва от звездите си Мишлен.

През октовмри 2017 г. Restaurant Andre . топ заведение в Сингапур, върна двете си звезди Мишлен. Главният готвач и патрон на ресторанта Андре Чианг обясни в писмо до медиите, че е взел това решение, тъй като иска да се съсредоточи върху образованието и работата в неговия RAW ресторант, който се намира в Тайпе.

През септември 2016 г. френският готвач Сестаиен Брас също поиска да върне трите си звезди Мишлен.

Последният случай на отказ от престижните звезди възроди дебата за натиска, под който се намират ресторантьорите, когато получат звезди Мишлен. Запазването на това постижение и перманентното изискване за запазване на стандарта прави така, че готвачите трябва буквално да живеят на работното си място.

„Мисля, че натискът над ресторантите идва под много форми – вдигане на цените на храната, на часовете, на бизнес тарифите”, казва Катрин.

Но все пак посочва, че тя и нейният екип винаги са гледали позитивно на звездата Мишлен.

„Имаме голям респект към това, което представляват звездите, и беше важно за нас да кажем на гайда (Мишлен), че напълно ще променим това, което правим. Това е ултимативният критерий и като такъв лежи на постоянството”, казва Катрин.

Този суши бар има само 9 места, но и три звезди МишленThe Araki предлага сет меню на цена от 300 паунда (398 долара), сервирано върху дървен бар от 200-годишен кипарис


The Checkers планира да отвори врати отново в средата на номеври тази година под името Checkers Pantry, като ще заложи на закуски, обяд, кафе, чай и сладкиши, като вечерното меню ще остане в историята.

Настоящият готвач Борие ще се отдръпне и Сара и Катрин ще започнат да управляват операциите.

„Аз и Сара имаме ключови роли и 5 деца в двете ни семейства, като ще бъде чудесно да имаме повече вечери у дома и да бъде малко по-малко заети през нощта”, казва тя.

По думите ѝ, клиентите реагират позитивно на новината.

„Обратната връзка бе брилянтна, пълни сме с резервации на гости, които искат да вечерят, преди да променим всичко”, добавя Катрин.