Напоследък Пoлша проявява рядко срещан интерес към златото. Страната е увеличила златните си резерви с около 9 метрични тона през юли и август, когато цената на метала бе по-ниска, сочат данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Това е най-голямото количество, закупено от Полша от 1998 г., и се нареджда сред най-големите за страна от ЕС от тогава.

От Централната банка на Полша отказват да коментират резервите си, но според икономисти, спадът в цената на златото до най-ниското й ниво от повече от година е спомогнал за засилването на привлекателността на метала, пише Bloomberg.

“Политиката за управлението на резервите на централната банка се основава на диверсификация,” казва Марчин Мазурек, старши икономист в mBank SA. “Вероятно основният критерий е ниската цена на златото, в комбинация с очакванията за по-висока инфлация в световен мащаб.”

Златните резерви на Полша в момента са на най-високото си ниво поне от 1983 г. насам, въпреки че страната все още остава извън 30-те най-големи държави по златни резерви в света, според данни на МВФ и Световния съвет по златото.

Икономиката на страната расте с двойно по-големи темпове от тази на еврозоната, но анализатори очакват този растеж да се забави в следващите няколко години, а от Moody’s Investors Service обявиха, че Полша има един от най-големите фискални дефицити в Източна Европа.

Централната банка на Полша е увеличавала златните си резерви със значителни количества само няколко пъти в последните 35 години. Последните покупки, оценявани на 355 млн. долара по днешни цени, идват на фона на увеличението на общите златни резерви на централните банки по света до най-високото им ниво от две десетилетия.

С огромна преднина пред останалите, Русия е най-големият купувач, а Казахстан, Индия и Филипините също са увеличили резервите си.

Страните вероятно купуват злато вследствие на очакванията, че международната парична система може да се дистанцира от долара за сметка на други валути, според Натали Демпстър, управляващ директор в Световния съвет по златото.