Гърция обмисля план, с който да помогне на банките да се освободят по-бързо от експозицията си към лоши кредити, който вероятно ще включва и държавна гаранция, в опит да се възстанови доверието в сектора, информира Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

В момента още се работи по конкретните детайли, но съгласно плана, банките ще отделят част от лошите си кредити в компании със специална инвестиционна цел (SPV), като по тази начин те ще излязат от техните счетоводни баланси.

Тези специални компании пък ще емитират облигации, част от които обезпечени от държавата и ще ги продават на инвеститори, според същите източници, пожелали анонимност.

Този ход идва след разпродажби на пазара, при които акциите на гръцките банки поевтиняха с над 40% от началото на годината и се сринаха последната седмица, вследствие на съмненията, че могат да изчистят достатъчно бързо счетоводните си баланси.

Гръцките банки преминаха стрес тестовете на ЕЦБ по-рано през годината, но са подложени на все по-голям натиск да ограничат лошите си кредити, така че да могат да кредитират и да помагат за възстановяването на икономическия растеж.

Гръцкото правителство постоянно обсъжда нови идеи за справяне с лошите кредити със съответните власти, заяви финансовият министър на Гърция Евклид Цакалотос по време на парламентарен дебат днес.

Планът наподобява част от усилията на Италия да стабилизира банковата си индустрия. Според един от източниците на Bloomberg, той би могъл да намали лошите кредити на гръцките банки с до 15 млрд. евро от общо 88.6-те млрд. евро, обявени от четирите системни банки в края на юни.

Акциите на Piraeus Bank SA скочиха с 13% и за последно поскъпваха с 9.2% днес. Книжата на Alpha Bank AE се оскъпиха с 9.1%, докато тези на National Bank of Greece добавиха 12% към цената си, което бе най-големият скок от 2 години.

Банковият индекс FTSE/Athex нарасна с 10%, след като в предходните два дни бе паднал с близо 13%.

Съгласно приложената в Италия програма, която бе договорена с ЕС през 2016 г., банките могат да окомплектоват лошите си кредити в ценни книжа за продажба и да купуват държавни гаранции за най-нискорисковите от тях, ако те имат инвестиционен рейтинг.

Гаранцията помогна на италианските банки да се освободят от значително количество от необслужваните кредити в портфейлите им. Схемата бе използвана при мащабната сделка, при която Banca Monte dei Paschi di Siena SpA премахна от счетоводния си баланс лоши кредити на стойност около 24 млрд. евро.