Фондът на Уилям Акмън е придобил дял, равняващ се на 1.1%, от капитала на Starbucks, информира The Wall Street Journal. Милиардерът прави този залог, като смята, че гигантът ще се възстанови от напускането на дългогодишния си лидер Хауърд Шулц.

Акмън обяви инвестицията на своя фонд Pershing Square Capital Management по време на конференция в Ню Йорк, на която той излезе на сцената със студен чай на Starbucks.

По думите му, в следващите три години цената на компанията може да се удвои, тъй като напоследък е налице спад, на фона на смяната на мениджмънта, по-слабия ръст от очакваното, както и понижените прогнози за следващите тримесечия.

Фондът на Акмън е закупил 15.2 млн. акции при средна цена от 51 долара за брой в последните месеци. Това ще рече, че той вече е реализирал скромна печалба, тъй като вчера книжата достигнаха 57.71 долара за брой.

По време на презентацията си Акмън посочва, че въпреки планораното затваряне на 150 обекта на Starbucks в САЩ през 2019 г., налице са възможности и за откриването на нови в Средния Запад и в южните щати на страната.

Основният ръст в следващите години, според него, ще дойде от Китай, където инвеститорът очаква двойно по-бърз ръст на продажбите, отколкото за компанията като цяло.

Именно там компанията се очаква да удвои притежаваните обекти до 6000 в следващите 4 години, но много се залага и на партньорството с Ele.me на Alibaba, чрез която ще бъдат внасяни храни и напитки в най-многолюдната държава в света.

Акмън е известен с инвестициите си и в няколко компании от сферата на фаст фууд индустрията, като книжата на Restaurant Brands International Inc., която притежава Burger King, както и Chipotle Mexican Grill, които отчитат ръст от 70 и 55%, откакто той обяви вложенията си в тях.