Ситуацията с необясненото изчезване на известния журналист Джамал Кашоги, който за последно е видян да влиза в посолството на Саудитска Арабия в Истанбул, може да провокира негативни последствия за инвестиционната политика на кралството, тъй като страната рискува да изпадне в международна изолация.

През последните няколко години Саудитска Арабия влага петролното си богатство предимно в компании от Силициевата долина. Сега тези инвестиции обаче могат да се окажат доста рискови, ако срещу кралството бъдат предприети някакви икономически санкции в бъдеще, пише CNN.

Технологичните компании са сред най-големите бенефициенти, в резултат на политиката на Саудитска Арабия, целяща диверсификация на икономиката.

Така, благодарение на директни инвестиции чрез суверенния фонд на страната, технологичните корпорации получиха милиарди долари свеж капитал, като същевременно по индиректен начин Саудитска Арабия влага и чрез големия си инвестиционен фонд, създаден съвместно с японската компания SoftBank.

Сред останалите сектори, радващи се на саудитски инвестиции, са инфраструктурата, производството на стомана и хотелиерството.

Публичен инвестиционен фонд

Суверенният фонд на Саудитска Арабия, познат като Публичен инвестиционен фонд (PIF), увеличи сериозно вложенията си по света, откакто коронованият принц Мохамед бин Салман пое управлението на фонда през март 2015 г.

Той вложи 45 млрд. долара във фонда на SoftBank Vision Fund, като по този начин оформи 50% от средствата в него.

Отделно от това, PIF е инвестирал 3.5 млрд. долара в Uber през 2016 г., като неговият управляващ директор Ясир Ал Румаян заема едно от местата в борда на директорите на стартъпа.

Фондът има и изграден дял от 5% в компанията за електрически коли Tesla по данни, изнесени от изпълнителния директор на концерна Илон Мъск.

През миналия месец PIF обяви, че ще инвестира 1 млрд. долара в конкурента на Tesla, в лицето на Lucid Motors.

По-рано през тази година PIF вкара близо половин милиард долара в Magic Leap - стартъп, който разработва продукти на база обогатена реалност (augmented reality).

Но инвестициите на Саудитска Арабия не се ограничават само до технологии.

PIF е вложил 20 млрд. долара във фонда за инфраструктурни инвестиции на Blackstone, който се готви да финансира проекти за над 100 млрд. долара главно на територията на САЩ.

PIF има и дялове в производителите на стомана ArcelorMittal и POSCO, както и в AccorInvest - собственик на хотелите Accor.

Vision Fund

Vision Fund - фондът на японската SoftBank, е сериозно финансиран от Саудитска Арабия.

Данни на Dealogic показват, че фондът влага милиарди долари в технологични стартъпи по целия свят.

През миналата година звеното инвестира в WeWork - стартъп, предлагащ споделени работни места в големите градове по света.

През тази година фондът вложи 2.25 млрд. долара в дъщерното предприятие на GM за автономни коли GM Cruise Holdings.

Това кралско семейство има над 1 трилион долараКое е най-заможното кралско семейство в света?


Slack, DoorDash и Improbable Worlds са сред другите компании, имащи саудитски пари в капитала си по индиректен начин чрез японския фонд.

Vision Fund има и 25% дял в Arm Holdings - британска компания за полупроводници и софтуерни продукти, която SoftBank придоби за 32 млрд. долара през 2016 г.

Индивидуални инвеститори

Голяма част от саудитските инвестиции в чужбина се реализират и чрез частни вложители. Най-известният от тях е милиардерът принц Алуалид бин Талал.

Той е дългогодишен инвеститор в Twitter и има 2.3% дял в Snapchat, след като инвестира 250 млн. долара в компанията през май тази година.

Неговата компания Kingdom Holding Company притежава дялове в Lyft и френската компания за стрийминг на музика Deezer, по данни на Refinitiv.