Шестте деца на милиардера Рупърт Мърдок се очаква да получат по 2 млрд. долара от разделянето на неговата медийна империя и продажбата на развлекателния му бизнес на Walt Disney, информира FT, позовавайки се на източници, близки до семейството.

Сумата се получава от 17-те процента дял, които семейният тръст на Мърдок притежава в 21st Century Fox, които се оценяват на 12 млрд. долара при цената от 38 долара на акция, която Disney се съгласи да плати. Офертата на Disney за компаниите, които включват филмовото студио Fox, портфейл от кабелни канали и Star of India е на стойност 71.3 млрд. долара.

Преките бенефициенти на семейсния тръст са пълнолетните деца на Мърдок - Прудънс, Джеймс, Лохлън и Елизабет. Неговите дъщери с бившата му съпруга Уенди - Денг, Грейс и Клоуи, също са бенефициенти на тръста, но нямат дял с право на глас в него.

Сумата от 12 млрд. долара не включва дела на компанията в News Corp - притежателят на вестници като The Sun и Wall Street Journal, или пък дела във New Fox - компания, която ще бъде отделена от 21st Century Fox и която е собственик на Fox News Channel.

Сумата включва дела на Fox в Sky, която Disney се съгласи да продаде на Comcast.

Офертата на Disney за бизнесите на 21st Century Fox позволява на акционерите да се възползват от комбинация от кеш и акции на Disney, но засега е неясно дали Мърдок ще позволи на децата си да изберат собствена комбинация. 87-годишният медиен магнат няма финансов дял в тръста, но пък го контролира.

Мърдок и най-глемият му син Лохлън ще продължат да работят заедно след разделянето на Fox, като Лохлън заема поста председател и главен изпълнителен дирекктор на New Fox, а Мърдок е съпредседател.

Продажбата на Disney и победата на Comcast в наддаването за Sky представлява разделяне на пътищата на Мърдок и най-младия му син Джеймс, който в момента е главен изпълнителен директор на 21st Century Fox. По-младият Мърдок е споделил пред приятели, че обмисля да създаде технологичен фонд.

Той също така е независим директор в Tesla и е фаворит за поста председател, който основателят на компанията Илон Мъск трябва да напусне през ноември.

Най-голямата дъщеря на Мърдок - Прудънс, не заема ръководни постове в нито една от неговите компании. Дъщеря му Елизабет преди е работила в семейната компания и освен това продава Shine - телевизионна продуцентска компания, която тя основава и която впоследствие се слива с Endemol.

Тя също така е основател на Vertical Networks - медиен стартъп, който продуцира кратки видеа за платформи, като Snapchat.

Грейс и Клоуи Мърдок, които са най-малките деца на Мърдок, все още са ученички, а дяловете им в семейния тръст се управляват от попечители, назначени от медийния магнат и тяхната майка г-жа Денг.

Иванка Тръмп е заемала тази длъжност, но се отказва от нея, малко след като нейният баща Доналд е избран за президент на САЩ през 2016 г.