Raiffeisen Bank International AG планира инвестиции на Балканите, като те могат да бъдат както капиталови, така и директно да представляват придобиване на банки в региона.

Плановете на австрийската банкова група включват пазарите на България, Сърбия и Румъния. Това посочи главният финансов директор на компанията Мартин Груел пред Bloomberg.

Raiffeisen Bank International AG е представена у нас от Райфайзенбанк (България) EАД.

Австрийската група, която е третата по големина в Източна Европа, продаде бизнеса си в Полша по-рано през тази година. Сега изглежда, че свежият капитал от сделката ще бъде насочен към нови възможности.

„Способни сме отново активно да се оглеждаме”, казва Груел. „Ако има добра възможност, ще действаме”, казва той.

Групата изкарва по-голямата част от печалбата си от руския пазар, но засега не смята да предприема инвестиции там, тъй като иска да отслаби зависимостта си от този пазар, свързван с висок политически риск.

Поради това на сцената излизат няколко страни от Балканите, става ясно от думите на Груел.

„Сърбия е интересна страна, която е напълно на пътя за сближване с Европейския съюз”, казва той, добавяйки, че когато става дума за инвестиции, всичко, в крайна сметка, опира до качеството на активите и цената.

„Но определено сме отворени”, посочва Груер.

Официално: Банка ДСК ще придобие Сосиете Женерал ЕкспресбанкГрупата Сосиете Женерал ще остане в България чрез компанията АЛД Аутомотив


Raiffeisen не са сами в опитите си за разширяване на Балканите. Унгарската група OTP също е активен играч в региона, като в последно време придоби активите на Societe Generale SA в Хърватска, Албания и България.

Унгарската група придоби активите на френската банка и в Сърбия, сочи публикация на местното издание Vecernje Novosti от миналата седмица.

Сърбия и Словения също така започнаха да продават държавни банки през този месец, но Груел е категоричен, че Raiffeisen не планира инвестиции в Словения – пазар, който напусна наскоро.

Райфазенбанк (България) е шестата по-големина банка у нас по размер на активите, които достигат 7.179 млрд. лева към края на август тази година, сочат данните на Българската народна банка.

За първите 6 месеца на тази година Райфайзенбанк (България) отчита печалба в размер на 69.3 млн. лева. спрямо 80.7 млн. лева през същия период на миналата 2017 г.