Азиатските акции едва се задържат на положителна територия след бурната седмица на борсите по света.

Щатските индексни фючърси днес отчитат понижения, а китайските пазари са дълбоко в отрицателна територия, вследствие на новите признаци за охлаждане на втората най-голяма икономика в света.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI за последно отчиташе ръст от 0.3%, след като нарастваше с малко над 0.5% по-рано през деня.

Загубите в Азия до голяма степен се оглавяват от китайския индекс на сините чипове, който падна с 2.5% след разочароващите финансови резултати на водещия производител на алкохол в страната Kweichow Moutai.

Изнесените през уикенда данни също така подсилиха опасенията за охлаждане на икономиката, след като ръстът на печалбите на промишлените компании се забави в пети пореден месец.

От Citibank прогнозират, че реалният икономически растеж на Китай ще намалее до 6.4% на годишна база през четвъртото тримесечие “вследствие на търговските проблеми и несигурността на местно ниво,” в сравнение с 6.8% ръст в началото на годината.

Нагласите на световните финансови пазари бяха засегнати от редица отрицателни фактори - от засилващия се търговски конфликт между САЩ и Китай през опасенията около щатските корпоративни печалби до италианския бюджет и вдиганията на лихвите от страна на Федералния резерв.

Японският индекс Nikkei се понижи с 0.1%, след като по-рано през деня отчиташе ръст от 1%. Южнокорейският KOSPI отстъпи с 0.4%. Шанхайският SSE Composite падна с 1.5%.

Фючърсите на щатските S&P 500 and Dow Jones отчитат понижения от по 0.1%, след като преди това нарастваха с по 0.4%.

Противно на представянето на останалите пазари в региона, австралийският основен индекс нараства с 1.2%.

Щатските 10-годишни държавни облигации също изтриха ръста си от по-рано през деня и се търгуват без промяна.

В петък S&P 500 затвори на най-ниското си ниво от началото на май и се доближи до корекция, след като бе подложен на сериозен натиск от страна на акциите на технологичните и интернет компаниите.

Изнесените в края на миналата седмица данни показаха, че икономическият растеж на САЩ се е забавил до 3.5% на годишна основа през третото тримесечие, което отчасти се дължеше на спада в износа на соя.

На развиващите се пазари свързаните с Бразилия акции получиха подкрепа от президентските избори в страната, които бяха спечелени от крайнодесния кандидат Жаир Болсонаро, чиято предизборна кампания се фокусира върху обещания за прочистване на политиката и борба с престъпността.

Листнатите в Токио бразилски борсово търгувани фондове скочиха с близо 14%, до 7.5-месечен връх, след като бившият военен Болсонари спечели победата.

Японската йена, която е считана за валута убежище се възползва от разпродажбите при по-рисковите активи. Йената поскъпна с 0.6 миналата седмица и за последно бе на ниво от 111.87 спрямо долара.

През тази седмица инвеститорите ще следят за изявлението във връзка с паричната политика на Централната банка на Япония, което се очаква в сряда.

Доларовият индекс се повиши с 0.1%, до 96.470, след като нарасна с 0.7% миналата седмица.

Еврото се движеше близо до повече от двумесечно дъно при 1.1390 спрямо долара. Инвеститорите си отдъхнаха, след като коалиционните партньори на Ангела Меркел дадоха на нейната партия срок до следващата година за постигането на политически резултати.

Опасенията около нейното бъдеще обаче остават, след като и двете партии изпитаха затруднения в регионалните избори вчера.

Британският паунд се задържа близо до двумесеченото дъно от 1.2775 долара преди обявяването на годишния бюджет по-късно днес. Финансовият министър Филип Хамънд вероятно ще призове своята разделена Консервативна партия да застане зад усилията на правителството за сключване на сделка по брекзит или да изложат на риск дългоочакваното облекчаване на икономическите икономии.

При суровините, петролът ограничи ръста си от по-рано през деня. Щатският лек суров петрол поскъпва с 5 цента, до 67.64 долара за барел, докато петролът от сорта брент губи 4 цента, до 77.58 долара за барел.

Спот цената на златото остава почти без промяна на ниво от 1 233.46 за тройунция.