Азиатските акции възстановиха загубите си от по-рано през деня и записаха повишения, след като Китай направи нов опит да стабилизира борсите си, но ръстът изглежда крехък - на фона на опасенията за рязка ескалация в търговската война между САЩ и Китай.

Основните щатски индекси паднаха рязко вчера, след като Bloomberg информира, че САЩ се подготвя да обяви мита върху целия останал китайски внос до началото на декември, ако преговорите през следващия месец между президента на САЩ Доналд Тръмп и този на Китай Си Дзинпин се окажат неуспешни.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се колебаеше между положителна и отрицателна територия в сутрешната търговия, като впоследствие нарасна с 0.2%.

Индексът губи 12% този месец и върви към най-големия си спад през октомври от 2008 г. насам.

Основният китайски индекс Shanghai Composite и индексът на сините чипове CSI 300 също отчитаха понижения в ранната търговия, преди да запишат ръст от 0.7% и 1.0%, респективно.

Китайските регулаторни органи обявиха, че ще насърчат обратното изкупуване на акции, както и сливанията и придобиванията между публични компании, и ще увеличат пазарната ликвидност, което бе поредният опит за подкрепа на пазарите.

Японският Nikkei също изтри загубите си от по-рано през деня и нарасна с 1.3%.

Индексът на волатилността на CBOE - VIX, скочи до 27.86 пункта, което бе най-високото му ниво от 11 октомври насам и второто най-високо от пазарните сътресения в началото на февруари.

“Вероятността борсите по света да навлязат в мечи пазар нараства,” заявява пред Ройтерс Масанари Такада, анализатор в Nomura Securities.

Китайският юан продължава да поевтинява, доближавайки се все повече до основно ниво на подкрепа.

Юанът поевтиня с 0.1%, до повече от 10-годишно дъно от 6.9724 спрямо долара, което породи спекулации за това дали Централната банка на Китай ще толерира поевтиняване до под ключовото ниво от 7 юана за долар.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, нарасна до малко под 10-седмичния връх, достигнат в петък.

Индексът нарасна вследствие на поевтиняването на еврото, след като стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел няма да се кандидатира за нов мандат начело на своята партия.

Цените на петрола се движеха разнопосочно, след понижението вчера вследствие на индикациите от страна на Русия за запазване на високото ниво на производството и заради опасенията около състоянието на световната икономика, което може да се отрази на търсенето на петрола.

Щатският лек суров петрол поскъпна с 0.2%, до 67.17 долара за барел, докато фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 0.2%, до 77.12 долара за барел.