Дядо Коледа вече започна подготовката си за празничните дни в Лапландия с предпазна мярка срещу вируси и търсене на нови елфи, съобщава АФП.

В четвъртък медицинската сестра Тия Кахонен ваксинира против грип Добрия старец в Рованиеми, Северна Финландия.

Това е доста разумна предпазна мярка, като се има предвид, че сезонът на грипа съвпада с най-натовареното време на годината в Лапландия.

През декември миналата година 390 000 чуждестранни посетители са прекарали поне една нощ във финландската област, което е ръст от почти 10 процента спрямо предходната Коледа.

Официалната статистика сочи, че най-многобройните почитатели на Коледа са били британците, следвани от руски, френски и немски посетители.

Междувременно агенцията за набиране на персонал в Лапландия търси коледни елфи, които да се грижат за ордите туристи, идващи да посетят дядо Коледа в естественото му местообитание през зимните месеци.

Предишен опит не е от съществено значение, тъй като рекламата, публикувана от компанията Lapland Staff, обещава, че ще бъде осигурено подходящо обучение на бъдещите помощници на Добрия старец.

Одобрените кандидати ще получат съвети как да се справят със студа в Северна Финландия, където температурите рядко се покачват над нулата и могат да паднат до минус 40.

В работната характеристика на елфите се включват дейности, като развеждане и забавление на туристите, както и поддържане на огъня в камините и осигуряване на почерпки с топли напитки.

7 интересни факти и 20 невероятни снимки от Лапландия Тук се намира шестият по дължина тунел в света

Туризмът в Лапландия е във възход през последните години, като посетителите са платили 3.5 милиона нощувки във финландската област през цялата година, което е с 2.6 милиона повече спрямо десетилетие по-рано, според статистиката на страната.

Голяма част от ръста се дължи на туристи от Азия.