Най-странните музеи за храна в света
Холандски музей на сиренето, Алкмаар, Холандия
Мислите, че лалетата формират най-големия износ на Холандия? Не сте прави. Всъщност този дял се дължи на сиренето - по-специално Едам и Гауда. За да разберете повече за историята на сирената и начина, по който се правят, посетете Музея на сиренето в Алкмаар.
Тук ще намерите ярко жълт интериор, вдъхновен от сиренето, и огромна крава, която ще въведе посетителите в процеса на доене.
Le Musée Art du Chocolat de Lisle sur Tarn, Лил- сур - Тарн, Франция
Странна и чудесна почит към сладките неща, Le Musée Art du Chocolat de Lisle sur Tarn е посветен на света на шоколадовото изкуство. Шоколадови слонове, шоколадови свещи, дори истински шоколадов фонтан – няма нещо, което да не можете да видите тук.
В три зали има и големи скулптури, някои от които тежат около 100 килограма.
Музей Купа нудъли, Йокохама, Япония
Музеят "Купа нудъли" е един от няколкото музея в Япония, посветени на това тестено изделие, наречено още рамен. Огромният размер на този музей напомня за народната любов към храната - има няколко зали, включително една, съдържаща реплика на навеса, в който е създаден първият рамен.
По-младите посетители могат да се забавляват на площадка с тема нудъли и да плуват в басейн с топчета, наподобяващ чаша супа от рамен. Не забравяйте да видите и различните етапи на производството на рамен.
Музей Friet, Брюж, Белгия
Музеят Friet е - може би неочаквано, единственият в света музей, посветен на това, което останалата част от света нарича пържени картофи, но в Белгия са известни като Frit.
Посетете тази атракция в Брюж и ще научите всичко за скромния картоф (който е отглеждан в Перу преди 10 000 години). Най-странната изложба тук? На фритюрници – много фритюрници.
Музей на сладоледа Карпиджани, Болоня, Италия
Италианците вземат своя сладолед доста сериозно, доказателство за което е музеят в Болоня. Ще го намерите в някогашната фабрика, собственост на Carpigiani - производител на първата машина за производство на сладолед в света.
Експонатите включват богато украсените кутии, използвани от първите продавачи на джелато, както и огромен избор от джаджи, свързани с леденото изкушение. Има и голям цех, където можете да се запишете за уроци по джелатинология - вероятно най-якия предмет в света.
Музей на херингата, Siglufjörður, Исландия
Херингата може да не звучи като най-вълнуващата храна, но посетителите на музея й със сигурност ще поставят по-висока оценка на малката, мазна риба. Музеят, намиращ се в бивша солна станция, показва как през ХХ век индустрията трансформира това малко селце в процъфтяващ град с 23 станции за солене и пет завода за обработка на херинга.
За съжаление, днес индустрията е в застой, но малкият музей е напомняне за времето, наречено от местните жители Атлантическия Клондайк.
Музей Пица Хът, Уичита, Канзас
Най-новият в света музей, посветен на храната - Pizza Hut, отвори в Канзас през април миналата година, на същото място, където се е намирал първият ресторант Pizza Hut. Той е пълен с всякакви чудатости, свързани с …пицата, включително първата тава, в която е направена тук пица.
Също така ще можете да видите и рецепта на известния сос, написан на салфетка от служителя, който го е усъвършенствал.
Музей на Поли Грапа, Басано дел Грапа, Италия
По-добре е да посетите този музей без кола, защото тук ще имате възможност да дегустирате от прочутата италианска ракия. Мястото е малко, но добре обзаведено и предлага пълна история на напитката.
Музеят на картофите в Айдахо, Блекфорт, Айдахо
Любимият за много хора зеленчук е звездата в Музея на картофите в Айдахо. Тук се намират най-големите картофи в света и най-големият картофен чипс в света, както и много факти, свързани с картофите.
Има цели секции, посветени на инструментите, използвани за събиране на картофи в началото на 1900-те, заедно с най-голямата колекция от преси за картофи в света.