Норвежко сирене от типа гауда, произведено от малка ферма в страната, бе короновано за най-доброто сирене в света по време на престижния международен конкурс на производителите на сирене World Cheese Awards.

Fanaost, направен от фермата Ostegården, издуха конкуренцията с резултат 71 от 80 точки в последния кръг на дегустация в град Григхолен, който бе домакин на тазгодишните награди.

Фермата, от която идва Fanaost, разполага с 12 крави, които пасат свободно 14 различни вида трева от високопланински поляни и пият вода от норвежките фиорди.

Второто място е за Франция. Среброто отиде при Agour Pur Brebis AOP Ossau Iraty, което се прави в Северна Франция и представлява овче сирене с нотки на орехи и маслини.

На трета позиция отново се нареди сирене норвежко производство - Brun Geitost (кафяво сирене), направено от Stordalen Gardsbrukr.

В надпреварата участваха 3 472 сирена, събрани от 30 държави, които бяха оценявани от 235 съдии, представители на 42 различни нации.

Те дегустираха и оценяваха всяко предложение, като до последния кръг стигнаха само 16 сирена. Той се проведе на живо пред публика и беше излъчван глобално по WCA TV.

World Cheese 2018 се състоя в Берген като част от нов фестивал Matnasjonen Norge, в партньорство с HANEN - организация, популяризираща най-доброто, което може да предложи норвежката провинция, и Norwegian Artisan Cheesemaker Association.

Вижте производителя и етапите на приготвяне на най-доброто сирене в света в галерията на Instagram:

10 ястия, които задължително трябва да опитате в Гърция Въпреки че ви се струва, че познавате съседната страна на България като петте си пръстта, най-вероятно има още доста какво да научите за нея